‘IS-verdachte wilde ronselen in Nederland en België’

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

De Nederlandse terreurverdachte R. A. is volgens het Korps Politie Suriname (KPS) het brein achter terreurgroep Islamitische Staat in Suriname. Hij probeerde behalve hier ook in Nederland en België IS-strijders te ronselen, zo bleek gisteren uit de tweede inhoudelijke behandeling van de zaak.

R. A. en zijn broer N. I. worden verdacht van betrokkenheid bij het ronselen van IS-strijders en hebben beiden de Nederlandse nationaliteit. Ze zouden ten minste twee Surinamers hebben geholpen naar Syrië af te reizen om zich bij de terreurgroep aan te sluiten. De broers zitten al tien maanden vast. Bij de vorige zitting in april ontkenden de broers mensen te hebben geworven.

Nauwe banden met IS
In politiedossier zijn chats opgenomen van de broers waaruit zou blijken dat vooral R. A. nauwe contacten had met IS-contactpersonen. De broers zouden zelf ook van plan zijn geweest om met hun vrouwen en kinderen naar Syrië te gaan. R. A. werd echter aangehouden, voordat hij kon vertrekken.

De advocaat van N. I. vroeg om vrijlating van zijn cliënt, omdat hij een kleinere rol speelde, maar volgens het Openbaar Ministerie is de verdenking ernstig genoeg om hem vast te houden. Ook is het OM bang dat N. I. met zijn Nederlandse nationaliteit makkelijk het land kan verlaten.

NOS
Bewerkt door redactie

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait