Actiegroep Matawai en traditioneel gezag vragen middels petitie aandacht van regering

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

De actiegroep van Matawai heeft vandaag samen met het traditioneel gezag een petitie aangeboden aan vicepresident Ashwin Adhin. Met de petitie vragen ze aandacht van de regering het contract van de multinational ‘Nature Beauty’ stop te zetten.

De groep heeft de petitie aangeboden, omdat zij de mening is toegedaan dat de multinational ‘Nature Beauty’ geen werkzaamheden meer in het gebied moet uitvoeren. “We komen op in het belang van onze nalatenschap. We willen het gebied behouden voor het nageslacht en als er zoveel concessies worden uitgegeven wat blijft over voor ons,” merkt de actiegroep op. ‘Regering, straks heeft het gebied geen waarde meer.’ ‘Nature Beauty doet niets terug voor de gemeenschap’ waren enkele van de leuzen waarmee er gedemonstreerd werd richting het regeringsgebouw.

Delano Adams, leider van de actiegroep, vindt dat de overheid hard moet optreden tegen deze multinational. Als de staat het contract niet wil verlengen, moet ‘Nature Beauty’ geen rechtszaak gaan aanspannen tegen de staat. “Wij hebben gezien wat ‘Nature Beauty’ allemaal in het gebied heeft gedaan en wij waren vanaf het begin ertegen. De werkzaamheden van deze multinational is schadelijk voor het milieu, geeft Adams verder aan.

De concessie van ‘Nature Beauty’ is uitgegeven voor houtkap, goud en andere soorten gesteenten.

De minister van Regionale Ontwikkeling (RO), Edgar Dikan, zegt dat het contract van het bedrijf al was verlopen, maar door een rechterlijk vonnis is het weer toegewezen aan het bedrijf.

De regering zal kijken hoe er verder hierop ingespeeld kan worden, merkt minister Dikan op. Hij zegt dat het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) geweigerd had het contract voor de concessie van Nature Beauty opnieuw te verlengen. Echter, het moest weer verlengd worden vanwege het rechterlijke vonnis.

“We hadden een duidelijk standpunt over deze kwestie en de regering heeft ook de verlenging geweigerd. De rechter heeft een rare uitspraak gedaan, waarbij de minister gedwongen wordt om een standpunt in te nemen, waarmee hij er niet mee eens is. Ik kan de zorgpunten van de gemeenschap begrijpen, omdat de activiteiten voor een belemmering van haar ontwikkeling in het gebied zorgen,” geeft Dikan aan.

De petitie die door vicepresident Adhin in ontvangst genomen moest worden, werd door minister Dikan en een vertegenwoordiger van het kabinet van de vicepresident in ontvangst genomen.

Simone Awanna

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait