5 juni nationale vrije dag voor 145 jaar Hindoestaanse immigratie

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

21 Mei 2018 15:32

Voor mij lezen

Dinsdag 5 juni wordt een nationale vrije dag. Deze mededeling deed de voorzitter van de Culturele Unie Suriname (CUS), Anil Manorath, vandaag tijdens een persconferentie over de activiteiten die zullen plaatsvinden in verband met 145 jaar Hindoestaanse immigratie.

Manurat geeft te kennen dat de organisatie al goedkeuring heeft gehad van de regering en het wordt volgende week bekrachtigd.

De Nationale Commissie Herdenking 145 jaar Hindoestaanse immigratie (NACOM) is speciaal in het leven geroepen om de activiteiten te ontplooien en te coördineren. De activiteiten zijn verspreid over de verschillende districten, te weten: Paramaribo, Wanica, Saramacca en Nickerie. Die verschillen van culturele optredens, zang, fototentoonstelling, onthulling immigratieschilderij, volledige podiumprogramma’s, huldigingen, sociale activiteiten met kinder- en bejaardentehuizen, opstel- en kleurwedstrijden, watersport, worstelen toernooien, gala-fashion-shows, beurzen, braderieën, kookcursussen, cookout, lezingen, praaloptocht en kransleggingen. Alle activiteiten zijn toegankelijk voor de gehele samenleving. Het geheel wordt gefinancierd met ondersteuning van donoren.

Daarnaast hebben de verschillende organisaties verbonden aan de commissie individueel een begroting ingediend bij de Nationale Commissie Herdenking Jubileumjaren ter financiering. Manorath geeft te kennen dat de begroting van de CUS geraamd is op SRD 700.000.

Een van de activiteiten is de Ápravási Milan, een evenement dat om de vijf jaar wordt georganiseerd door Organisatie Hindoe Media (OHM Suriname) in verband met de Hindoestaanse immigratie. De Milan vindt vijf dagen lang plaats van vrijdag 1 juni tot en met dinsdag 5 juni en rondom de Anthony Nesty Sporthal (NIS), geeft de voorzitter van OHM Suriname, Radjen Baldew, te kennen.

Op deze dagen zal er op het terrein van NIS een beurs worden gehouden, waarbij er diverse standjes zullen zijn met onder andere medische en spirituele informatie, landbouw-, veeteelt-, en visserijtentoonstelling, Indiase kleding, cosmetica en huishoudelijke artikelen. Verder zal er een grote doksa-cookout gehouden worden en er zal ook een loterij plaatsvinden, waarbij diverse prijzen verloot zullen worden.

Een ander hoogtepunt tijdens de viering is de praalwagenoptocht op 5 juni zelf. Die begint bij het Lalla Rookh-gebouw en eindigt op het Onafhankelijkheidsplein. Manorath legt uit dat op het plein een ‘gau’ oftewel dorp wordt nagebootst hoe dat er honderden jaren terug uit zag.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel