Strengere controles op particuliere opleidingsinstituten voor hoger onderwijs

Shoeket logo

Bron: De West

8 Augustus 2023 15:00

Voor mij lezen

Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en cultuur (MinOWC),heeft in het radioprogramma ABC-aktueel verklaard, dat hij  de hogere onderwijsinstellingen die zich niet houden aan de NOVA-wet, zal afschrijven.  Het ministerie heeft tien tot twaalf jaar geleden, erkenning doen plaatsvinden van een aantal instellingen, die bezig zijn met een afspraak, dat ze tijdens het traject ook het accreditatieproces zouden accepteren en dan te beginnen met het particulier hoger onderwijs, maar volgens de bewindsman hebben bepaalde hoge onderwijsinstellingen, verzuimd dat te doen.

Particuliere opleidigsinstituten voor hoger onderwijs, dienen volgens de Wet NOVA, een bewijs van accreditatie te hebben. Dit geeft aan dat de kwaliteit van de opleiding is onderzocht en beoordeeld door onafhankelijke deskundigen. Ori zei, dat er hoge bedragen worden gevraagd aan studenten en verzorgers voor deze opleidingen, maar toch blijkt dat diploma’s worden afgegeven zonder een zekere dekking.  Het ministerie zal twee zaken in de gaten moeten houden, namelijk de erkenningsbrieven dat je als instituut erkent staat  en ten tweede of de opleidingen van dat instituut zijn geaccrediteerd.

“Men komt met heel veel verhalen, dat hun opleidingen door een ander land zijn geaccrediteerd, maar hier in Suriname moet het instituut  geaccrediteerd staan volgens de regels”, benadrukte Ori.

Hij zei dat het ministerie op dit stuk strenger zal optreden. Het ministerie wordt beticht debet te zijn aan  zogenoemde diploma mails, waarbij diploma’s worden afgegeven door instituten via internetcursussen waar  het ministerie geen grip op heeft, verduidelijkte Ori.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel