Jaguar-smokkelnetwerken in Suriname ontdekt

Shoeket logo

Bron: De West

8 Augustus 2023 14:17

Voor mij lezen

Experts op het gebied van natuurcriminaliteit in Suriname, hebben een netwerk van jaguar-smokkel in Zuid-Amerika gevolgd en gedocumenteerd. De netwerken, genaamd SA1 en SA18, opereren in Suriname en worden aangestuurd door opzichters uit China. Het onderzoek leverde gedetailleerde informatie op over beide netwerken, hun smokkelroutes, hun operationele methoden, en details over de convergentie van deze handel met andere ernstige misdrijven, waaronder mensenhandel, illegale mijnbouw en het witwassen van geld.

“De belangrijkste boodschap voor wetshandhavers, regeringen en andere niet-gouvernementele organisaties is dat zij de handel in jaguars niet alleen moeten behandelen als een simpele misdaad tegen dieren in het wild, maar als een misdaad die in handen is van gevaarlijke mensen die ook betrokken zijn bij andere ernstige misdrijven. We willen het niveau van de natuurbeschermingspraktijken verhogen om uit te leggen dat dit ernstiger is dan de opportunistische jacht op jaguars”, zegt Andrea Crosta, de oprichter en directeur van Earth League International (ELI), een niet-gouvernementele organisatie (ngo) die milieu- en natuurcriminaliteit bestrijdt door middel van onderzoek, analyse en intellect. ELI sluit zich aan bij het Nationaal Comité van Nederland binnen de International Union for Conservation of Nature (IUCN), die Operatie Jaguar leidt. Deze operatie is een samenwerkingsproject met het International Fund for Animal Welfare (IFAW), met steun van de Nederlandse Loterij.

De illegale handel in hoektanden, botten en andere lichaamsdelen van jaguars brengt deze grote katachtigen in gevaar en is een uiterst winstgevende onderneming in Latijns-Amerika. In de hele regio worden jaguars (Panthera onca) ernstig bedreigd door stroperij en illegale handel. Hoewel de soort in Suriname wordt beschermd door het Jachtbesluit 2002 en door de Conventie inzake internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES), zijn er aanwijzingen voor een escalatie van de jacht op jaguars in de afgelopen jaren. Dit heeft bijgedragen aan een afname van de populatie.

Sinds 2019 zijn experts van ELI toegewijd aan het in kaart brengen van de mechanismen en structuur van de gehele criminele keten die betrokken is bij de jaguarhandel, van de hoogste schakel – waaronder de leiders van de netwerken – tot de handelaren, transporteurs en verkopers. Met deze informatie hebben deze experts verschillende voorlopige rapporten gepubliceerd om de dynamiek van deze misdaden in vier Latijns-Amerikaanse landen in kaart te brengen: Ecuador, Peru, Bolivia en Suriname. In maart 2023 publiceerden ze een eindrapport over hun onderzoek.

Illegale handel in mijnbouw en jaguar-onderdelen

Sinds het begin van hun werk in de regio zijn wetenschappers van ELI erin geslaagd om meer dan twintig mensen in Suriname te identificeren die betrokken zijn bij de handel in jaguar-onderdelen. Van hen waren er veertien Chinese staatsburgers, de rest was Surinaams of Europees. Volgens het onderzoek worden ze allemaal beschouwd als ‘Level One’ internationale mensenhandelaars. Het onderzoek levert bewijs van twee van Zuid-Amerika’s sterkste en meest ontwikkelde netwerken voor de handel in wilde dieren. Uit het onderzoek bleek dat er veel meer mensenhandelaars bij betrokken zijn dan ooit werd aangenomen, en dat ze opereren en samenwerken via meerdere netwerken in Latijns-Amerika.

“Deze netwerken opereren grensoverschrijdend en internationaal; we hebben dit vanaf het begin gezegd, maar nu is er bewijs”, zegt Liliana Jauregui, een specialist in milieurechtvaardigheidszaken voor het IUCN Nationaal Comité van Nederland en leider van het Operation Jaguar-project. “Dit levert uitdagingen op, omdat dit soort misdaden complexer zijn dan wat de autoriteiten aankunnen; daarnaast worden mensen die lager in de misdaadketen zijn altijd aangevallen, en als ze het probleem echt willen stoppen, moeten ze hogerop in de keten actie ondernemen”, aldus Jauregui.

Bron:

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel