Meelprijzen per heden wederom verhoogd

Shoeket logo

Bron: De West

31 Juli 2023 15:00

Voor mij lezen

De Molen N.V. heeft onlangs aan haar grootafnemers bekendgemaakt, dat zij ingaande maandag 31 juli, genoodzaakt is haar prijzen te verhogen. CEO Julio Bhikharie van De Molen zegt in een persbericht, dat deze verhoging noodzakelijk is om de graanleveringen, meelproductie en distributie te garanderen. Volgens Bhikharie kan de gemeenschap op deze manier verzekerd blijven van kwalitatief gezond meel. De tarweprijs is ten opzichte van drie maanden geleden met 15 procent gestegen. Dit, als gevolg van de verdere escalatie van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Graanprijzen

De graanprijzen bereikten afgelopen week hun hoogste niveau in vijf maanden. De toename is gelinkt aan de Russische bombardementen op Oekraïense havens, die de bezorgdheid over de voedselvoorziening aanblazen.

Op de termijnmarkt in Chicago – de wereldwijde standaard – steeg de prijs van tarwe vorige week dinsdag met meer dan 2 procent tot 7,7725 dollar per bussel of schepel, een maateenheid van ongeveer 35 liter. Dat is de hoogste prijs sinds februari. De prijs van maïs voor levering in december steeg met zowat 0,7 procent.

Russische drone-aanval

De stijgingen zijn niet los te zien van enkele incidenten in Oekraïne. Maandag 24 juli raakte een opslagplaats voor graan in de havenstad Reni zwaar beschadigd bij een Russische drone-aanval. Reni ligt aan de Donau, bij de grens met NAVO-lidstaat Roemenië, en is een van de grootste rivierhavens in het land. Die exportroute is vitaal voor Oekraïne, zeker sinds Rusland zijn deelname aan het gemeenschappelijke graanakkoord eenzijdig – en naar eigen zeggen voorlopig – opzegde.

 

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel