Twee podosiri zoekers van het dorp Tottiekamp langs de oever van de Saramaccarivier deden op 26 juli 2023 aangifte van diefstal van hun twee boten, compleet met buitenboordmotoren. De benadeelden waren boos en dreigden in groten getale naar het genoemde dorp te varen om hun boten op te eisen.

Om deze situatie te voorkomen, hadden de twee aangevers de boot van de dorpskapitein in beslag genomen en eisten ze hun boten terug. De situatie escaleerde, en daarom moest de politie snel ingrijpen om verdere problemen te voorkomen.

Een afvaardiging van de politie, bestaande uit medewerkers van het politiebureau Jarikaba, de afdeling Maritiem en het Regio Bijstandsteam Midden (RBTM) heeft op 28 juli 2023 na goed speurwerk en tactisch optreden de twee gestolen boten compleet met buitenboordmotoren teruggevonden. Na afstemming met het Openbaar Ministerie zijn deze afgestaan aan de rechtmatige eigenaren, waarna de rust teruggekeerd is, in het dorp.

Het onderzoek van de politie heeft uitgewezen dat miscommunicatie de oorzaak is geweest van de ongeregeldheden in het dorp. Om dit soort taferelen in de toekomst te voorkomen hebben partijen beloofd om in het vervolg beter met elkaar te communiceren.

De kapitein van Tottiekamp en de benadeelde partijen spreken hun dank uit aan de politie voor de gepleegde inspanningen tijdens het onderzoek en aanpak van deze zaak. Zij hebben ingezien dat met dialoog en overleg heel veel bereikt kan worden, meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.