Bouterse ‘ready’ voor vonnis Decembermoorden

Hoofdverdachte Desi Bouterse staat de pers te woord op het bordes van het gerechtsgebouw na de afsluiting van het onderzoek ter terechtzitting in de Decembermoordenzaak.
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

31 Juli 2023 14:13

Voor mij lezen

Uitspraak na reces Hof van Justitie

Tekst en beeld Ivan Cairo

PARAMARIBO — Het Hof van Justitie doet na het reces bij het rechtscolleges uitspraak in het langslepende strafproces naar de beruchte ‘Decembermoorden’. Dat heeft rechter Dinesh Sewrattan, president van de kamer die deze zaak in hoger beroep behandeld, maandag aan de verdachten voorgehouden nadat zij hun laatste woord hadden gevoerd.

Alle vijf – oud-legerleider Desi Bouterse, Ernst Geffery, Stephanus Dendoe, Iwan Dijksteel en Benny Brondenstein – pleitten onschuldig te zijn en vroegen vrijspraak. Sewrattan gaf aan dat het om een omvangrijk dossier gaat en dat pas na het reces vonnis zal worden gewezen. In ieder geval nog dit kalenderjaar, benadrukte de magistraat.

Wijsheid en moed

“Ik bid dat de Almachtige u zal zegenen met de vereiste wijsheid en vereiste moed om tot het juiste oordeel te komen, ook als dat het voormalig moederland niet welgevallig zal zijn”, zei Bouterse in zijn laatste woord aan de driekoppige kamer. “Wat uw oordeel ook zal zijn, ‘I’m ready for it’“, vervolgde hij.

De hoofdverdachte voegde eraan toe dat mocht hij worden veroordeeld “de andere rechter, de geschiedenis, mij voor 100 procent zal vrijspreken”. In zijn laatste woord gaf Bouterse een historische exposé over de politieke ontwikkelingen vóór en na de door hem geleidde succesvolle staatsgreep die hem op 25 februari 1980 aan de macht bracht.

Hij schetste daarbij de rol van de voormalig kolonisator die er alles aan heeft gedaan om hem van de macht te verdrijven, omdat haar economische en politieke belangen niet door zijn regering werden gediend. Nederland ging er, aldus Bouterse, zelfs toe over om gewapende invasies met behulp van steunpunten in Suriname voor te bereiden tegen zijn regering.

Geen spijt betuigd

De vijftien mannen die op 8 december 1982 door militairen in Fort Zeelandia zijn doodgeschoten, zouden betrokken zijn bij een dergelijke poging om op instigatie van Nederland zijn regering omver te werpen. Bouterse typeerde de handelingen van de doodgeschoten landgenoten als hoogverraad waarvoor zij de ultieme prijs hebben betaald.

Nadat Bouterse het woord had gevoerd, verlieten de nabestaanden van de slachtoffers de rechtszaal uit teleurstelling dat hij geen spijt heeft betuigd voor de moorden.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel