Bolivia daagt wereldwijde dollardominantie uit

Een informele valutahandelaar houdt Amerikaanse dollarbiljetten op straat in La Paz, Bolivia. (Foto: Reuters)
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

31 Juli 2023 12:44

Voor mij lezen
De regering van Bolivia is vastbesloten om de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar voor buitenlandse handel te beteugelen. In plaats van de Amerikaanse dollar wil Bolivia overstappen op de Chinese yuan, zeiden functionarissen, naarmate de Latijns-Amerikaanse steun voor alternatieve valuta groeit.

Minister van Economie Marcelo Montenegro zei tijdens een persconferentie in La Paz dat het Andesland "een patroon volgt op het niveau van de internationale handel, dat een geleidelijke toename van het gebruik van de yuan in de buitenlandse handel veroorzaakt".

Bolivia kampt met maandenlange tekorten aan dollars, deels als gevolg van de dalende aardgasproductie, een belangrijk nationaal exportproduct. De netto deviezenreserves zijn gedaald tot ongeveer US$ 4 miljard vanaf een piek van US$ 15 miljard in 2014, waardoor de staatsfinanciën onder druk komen te staan en de lang verdedigde valutakoppeling van Bolivia met de dollar, wordt bedreigd.

"China is 's werelds grootste exporteur geworden. En in welke valuta zou een grote exporteur alles willen ontvangen wat het produceert? Niet in dollars, maar in zijn eigen valuta," zei Montenegro.

Via de Boliviaanse staatsbank Banco Union kunnen importeurs en exporteurs sinds februari handelen in yuan en sinds maart in de Russische roebel, aldus bankfunctionarissen.

Financiële transacties ter waarde van 278 miljoen Chinese yuan (38,7 miljoen dollar) waren goed voor 10% van de buitenlandse handel van Bolivia in mei tot en met juli, zei Montenegro.

De Russische ambassadeur in Bolivia, Mikhail Ledenev, heeft gezegd dat de transacties tussen Banco Union en de Russische Gazprombank "het werk van Russische bedrijven op de markt" vergemakkelijken, ondanks economische sancties die westerse landen sinds 2022 aan Moskou hebben opgelegd.

China en Rusland voeren hun investeringen op om de enorme maar grotendeels onaangeboorde lithiumbronnen van Bolivia te ontwikkelen om te voldoen aan de groeiende vraag naar het metaal dat wordt gebruikt om batterijen voor elektrische voertuigen te maken.

Eerder dit jaar werden drie lithiumovereenkomsten getekend met twee Chinese en één Russische firma, waarin werd beloofd om in totaal 2,8 miljard dollar te investeren, die gedeeltelijk in yuan zou kunnen worden betaald, zei Montenegro.

De Chinese munt zou ook kunnen worden gebruikt om de uitstaande leningen van de regering van Beijing af te betalen en de handelsintegratie tussen Latijns-Amerikaanse landen te verbeteren, voegde de minister eraan toe. Brazilië en Argentinië hebben het ook gemakkelijker gemaakt om in yuan te handelen.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel