Gouden Issam Asinga

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

31 Juli 2023 12:00

Voor mij lezen

DE AFGELOPEN MAANDEN hebben vooral individuele Surinaamse sporters bijzondere prestaties geleverd op buitenlandse podia en zijn met een eretitel of medaille teruggekeerd. Vrijwel in alle gevallen hebben ze zonder overheidssteun deze hoogtepunten kunnen bereiken. Dat ze konden deelnemen komt veelal door eigen financiële inspanning en wat sponsorgeld. Suriname mag terecht trots zijn op deze sporters omdat ze op deze manier ook het land positief uitdragen.

Een nieuw moment van trots beleefden wij het afgelopen weekeinde toen Issam Asinga, zoon van eertijdse topatleet Tommy Asinga, bijzondere prestaties leverde tijdens atletiekwedstrijden in São Paulo Brazilië. Issam heeft daar vrijdag het U20-wereldrecord en het Zuid-Amerikaans record op de 100 meter sprint op zijn naam gebracht.

Hij heeft zich een sportman getoond die bereid is offers te brengen en leeft met de wetenschap dat alleen met goede voorbereiding topprestaties bereikt kunnen worden

Zondag won hij op de 200 meter ook de Zuid-Amerikaanse titel en brak daarbij het Zuid-Amerikaans record. De 18-jarige atleet woont in de Verenigde Staten, maar heeft enige tijd geleden al gezegd dat hij voor Suriname wil deelnemen aan internationale toernooien.

Het toernooi in Brazilië is het eerste grote waarop hij voor Suriname uitkwam. In zowel de Braziliaanse media als op sociale media is hij als zodanig aangeprezen. Hem is tijdens een evenement in verband met de Olympische spelen van 2024 door Manodj Hindorie van het Surinaams Olympisch Comité hulde gebracht.

Het is te hopen dat het niet hierbij blijft maar dat ook van regeringszijde een gebaar wordt gemaakt naar Issam toe, om waardering te laten blijken niet alleen voor zijn bijzondere prestatie, maar dat hij – woonachtig in het buitenland – toch er voor kiest om Suriname te vertegenwoordigen.

Hindorie verwacht dat deze atleet ook zal meedoen met de Spelen in Parijs, waarvoor het aftellen zaterdag wereldwijd is begonnen en loopt tot en met 25 juli 2024, de dag voorafgaand een het begin van de Spelen. Ook Suriname neemt deel aan de countdown.

Het ziet er naar uit dat ons land ook met het wielrennen zal meedoen bij de Spelen in Parijs. Onze meest succesvolle wielrenner op internationaal niveau op dit moment, Jaïr Tjon En Fa bereidt zich al vele maanden in het buitenland hierop voor.

Hij heeft zich een sportman getoond die bereid is offers te brengen en leeft met de wetenschap dat alleen met goede voorbereiding topprestaties bereikt kunnen worden. Sportorganisaties in Suriname mogen zich aan hem spiegelen als het gaat om een planmatige aanpak.

De Spelen beginnen over een jaar, maar tot nu toe is onduidelijk of er (meer) sporters door het Surinaams Olympisch Comité zullen worden uitgezonden voor deelname. Zo ja, wanneer begint de voorbereiding, want twaalf maanden zijn snel voorbij.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel