Cuba: Brandstoftekorten door wegblijven leveringen

Mensen wachten in de rij voor de aankomst van een brandstoftankwagen in Havana, Cuba. (Foto: Reuters)
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

15 April 2023 14:51

Voor mij lezen
loading foto
previous Mensen wachten in de rij voor de aankomst van een brandstoftankwagen in Havana, Cuba. (Foto: Reuters) next


De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel zei dat de aanhoudende benzinetekorten op het eiland werden veroorzaakt doordat landen die een contract hadden gesloten om de brandstof te leveren niet aan hun eisen voldeden vanwege "een complexe energiesituatie".

In een avonduitzending op tv zei Diaz-Canel dat het Caribische eiland minder dan 400 ton benzine per dag had om al zijn activiteiten van brandstof te voorzien, terwijl het land tussen de 500 en 600 ton per dag verbruikt.

"We hebben nog steeds geen duidelijk idee hoe we uit deze situatie kunnen komen", zei hij in een eerste openbare verklaring in drie weken over het verslechterende brandstoftekort dat het land teistert te midden van een bijna ongekende economische crisis.

Gefrustreerde burgers hebben uren - soms dagen, slapend in hun auto's - in de rij gestaan om hun tanks te vullen. Naast autobezitters zijn ook vrachtwagenchauffeurs, taxichauffeurs, toeristen en het openbaar vervoer getroffen door de tekorten.

Diaz-Canel zei dat een defect aan een schip in de zuidoostelijke stad Santiago de Cuba, ertoe had geleid dat de brandstof niet kon worden gelost. Daardoor zou de dieseltoevoer zijn vertraagd, terwijl een groot deel van de beschikbare voorraden worden gebruikt voor de elektriciteitsopwekking.

Cuba richt zich op het onderhoud van een groep thermo-elektrische centrales om black-outs te voorkomen die het eiland regelmatig treffen tijdens de hete zomermaanden - een verzwarende beproeving voor degenen die op het eiland wonen.

Diaz-Canel benadrukte dat de tekorten het gevolg waren van "niet-naleving" van de leverancierslanden, en niet van inefficiënties of problemen binnen de energie-instellingen van het land.

Venezuela, een van de politieke bondgenoten van Havana, levert Cuba al tientallen jaren olie van zijn staatsoliebedrijf PDVSA in het kader van een in 2000 ondertekende samenwerkingsovereenkomst. Volgens documenten van de PDVSA en gegevens van de rederij verzond het Venezolaanse bedrijf in januari zo'n 40.000 vaten per dag, oplopend tot 52.000 vaten per dag in februari en 76.000 vaten per dag in maart.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel