China en Brazilië herstellen banden met technologie en milieuakkoorden

De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva en de Chinese president Xi Jinping wonen een welkomstceremonie bij in de Grote Hal van het Volk in Beijing, China. (Foto via Reuters)
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

15 April 2023 08:55

Voor mij lezen
loading foto
previous De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva en de Chinese president Xi Jinping wonen een welkomstceremonie bij in de Grote Hal van het Volk in Beijing, China. (Foto via Reuters) next


Brazilië heeft zijn diplomatieke betrekkingen met China, zijn grootste handelspartner, hersteld met een staatsbezoek op vrijdag waar ze overeenkwamen investeringen en samenwerking op het gebied van technologie en duurzame ontwikkeling te stimuleren, terwijl ze aandrongen op vredesbesprekingen in Oekraïne.

De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva en een aantal van zijn ministers ondertekenden de akkoorden met president Xi Jinping en andere Chinese functionarissen in Beijing.

Xi zei dat China de betrekkingen met Brazilië tot een diplomatieke prioriteit heeft gemaakt en dat de twee landen de praktische samenwerking in sectoren als landbouw, energie en infrastructuurbouw moeten verdiepen, meldde de staatsomroep CCTV.

"We hebben een buitengewone relatie met China, een relatie die elke dag scherper en sterker wordt", zei Lula voor zijn ontmoeting met Xi. Brazilië en China moeten samenwerken, zodat de relatie niet alleen een commercieel belang heeft, voegde hij eraan toe.

De twee leiders waren het erover eens dat dialoog en onderhandeling de "enige haalbare manier" zijn om de oorlog in Oekraïne op te lossen, aldus een gezamenlijke verklaring. Ze riepen andere landen op om een constructieve rol te spelen bij het bevorderen van een politieke regeling tussen Oekraïne en Rusland.

Het bezoek van Lula volgt op vier jaar van wankele betrekkingen met China onder zijn voorganger Jair Bolsonaro, toen de handel onaangetast bleef, maar de investeringen door Chinese bedrijven terugliepen.

In een nieuwe focus voor de bilaterale betrekkingen hebben de twee landen besloten om de samenwerking op het gebied van milieubescherming en het omgaan met klimaatverandering te versterken. Ze zullen hiervoor een commissie oprichten in hun strategische partnerschapsbesprekingen.

Ze kwamen overeen om samen met ontwikkelingslanden op te treden in internationale fora over klimaatkwesties, terwijl ze opriepen tot meer financiering voor duurzame ontwikkelingsprojecten.

China beloofde schone energie en groene waterstofproductie in Brazilië te ondersteunen, maar er was geen overeenstemming over een bilateraal groen investeringsfonds waarvan Brazilië hoopte dat het de ontwikkeling van hernieuwbare energie zou financieren en subsidiëren.

China en Brazilië kwamen overeen een werkgroep op te richten om de samenwerking op het gebied van halfgeleiders na te streven en de banden met Beijing op gevoelige technologiegebieden te versterken.

Informatietechnologie is een knelpunt geweest in de betrekkingen van China met de Verenigde Staten en Europese landen die in sommige gevallen Chinese producten om veiligheidsredenen hebben verboden.

Brazilië is echter geïnteresseerd in het aantrekken van Chinese investeringen in deze gebieden, ondanks de druk van de Amerikaanse regering in de afgelopen jaren om het gebruik van mobiele apparatuur van de vijfde generatie van technologiegigant Huawei Technologies ,te ontmoedigen.

Ambtenaren zeiden dat Brazilië open staat voor de installatie van een Chinese halfgeleiderfabriek in Brazilië en geïnteresseerd is in het ontwikkelen van de technologie in samenwerking met China.

Op donderdag bezocht Lula het onderzoekscentrum van Huawei in Shanghai en werd ingelicht over zijn technologie, waarbij hij ook zijn virtual reality-headset uitprobeerde.

Lula zei in openbare opmerkingen in Beijing dat zijn bezoek aan Huawei "een demonstratie was dat we de wereld willen vertellen dat we geen vooroordelen hebben in onze betrekkingen met de Chinezen."

"Niemand zal Brazilië verbieden zijn relatie met China te verbeteren", voegde hij eraan toe.

China haalde in 2009 de Verenigde Staten in als belangrijkste handelspartner van Brazilië en is een belangrijke markt voor Braziliaanse sojabonen, ijzererts en olie. Brazilië is nu de grootste ontvanger van Chinese investeringen in Latijns-Amerika, gedreven door uitgaven voor hoogspannings-elektriciteitstransmissielijnen en olieproductie.

Vrijdag kwamen de twee landen overeen om hun bedrijven aan te moedigen om in elk land te investeren in infrastructuur, energietransitie, logistiek, mijnbouw, landbouw en hightechindustrieën.

De Braziliaanse minister van Financiën Fernando Haddad zei dat de twee studies om handel te drijven in lokale valuta's aan het intensiveren waren, waarbij hij opmerkte dat het idee om de afhankelijkheid van de dollar te verminderen al lang op de agenda stond van de BRICS-groep van grote opkomende landen.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel