VS: Zonen El Chapo onder aangeklaagde 28 Sinaloa-kartelleden

Plastic zakken met fentanyl liggen uitgestald op een tafel bij het U.S. Customs and Border Protection-gebied bij de International Mail Facility op O'Hare International Airport in Chicago, Illinois, VS. (Foto: Reuters)
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

15 April 2023 04:51

Voor mij lezen
loading foto
previous Plastic zakken met fentanyl liggen uitgestald op een tafel bij het U.S. Customs and Border Protection-gebied bij de International Mail Facility op O'Hare International Airport in Chicago, Illinois, VS. (Foto: Reuters) next


Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft vrijdag aanklachten aangekondigd tegen meer dan twee dozijn leden van het machtige Sinaloa-kartel in Mexico, onder wie de zonen van de beruchte drugsbaron Joaquin "El Chapo" Guzman. De aanklachten houden verband met een uitgebreid onderzoek naar de handel in fentanyl.

De drie Guzman-zonen die zijn aangeklaagd - Ovidio Guzmán López, Jesús Alfredo Guzmán Salazar en Iván Archivaldo Guzmán Sálazar - staan bekend als de Chapitos, of kleine Chapos, en hebben een reputatie opgebouwd als de meest gewelddadige en agressieve factie van het kartel. Van de drie zit alleen Guzmán López in hechtenis in Mexico.

Procureur-generaal Merrick Garland, naast hoofd van de Drug Enforcement Administration (DEA) Anne Milgram en andere federale topaanklagers, onthulden de aanklachten in drie districten om het wereldwijde netwerk van het kartel te raken.

De beklaagden bestrijken een groot deel van een complex productie- en toeleveringsnetwerk. Onder hen bevinden zich Chinese en Guatemalteekse burgers die worden beschuldigd van het leveren van chemische producten die nodig zijn om fentanyl te maken. In de groep zitten ook degenen die verdacht worden van het runnen van drugslaboratoria in Mexico en anderen die worden beschuldigd van het leveren van veiligheid, wapens en illegale financiering voor de drugshandel.

De veelomvattende zaak komt, terwijl de VS in de greep blijft van een verwoestende overdosiscrisis, grotendeels door fentanylvergiftigingen. In de VS stierven in 2021 bijna 107.000 Amerikanen aan een overdosis drugs, een recordaantal.

De inbeslagnames van fentanyl door de Amerikaanse douane en grensbewaking zijn sinds 2019 met meer dan 400% toegenomen, zeiden functionarissen, en de inbeslagnames van dit fiscale jaar hebben het totaal van 2022 al overtroffen.

Het grootste deel van de fentanyl die in de Verenigde Staten wordt verhandeld, is afkomstig van het Sinaloa-kartel, zegt de Drug Enforcement Administration.

"Families en gemeenschappen in ons hele land worden verwoest door de fentanyl-epidemie," zei Garland. "We zullen degenen die verantwoordelijk zijn voor deze tragedie, nooit vergeten. En we zullen nooit stoppen met werken om hen ter verantwoording te roepen voor hun misdaden in de Verenigde Staten.”

De beruchte drugsbaron van het Sinaloa-kartel, bekend als El Chapo, werd in 2019 veroordeeld voor het leiden van een smokkeloperatie op industriële schaal. Tijdens het proces van Guzman zeiden aanklagers dat bewijsmateriaal dat sinds eind jaren tachtig was verzameld, aantoonde dat hij en zijn moorddadige kartel miljarden dollars verdienden door tonnen cocaïne, heroïne, meth en marihuana, de VS binnen te smokkelen. Een opstandige Guzman beschuldigde de federale rechter in zijn zaak ervan een aanfluiting te maken van het Amerikaanse rechtssysteem en beweerde dat hem een eerlijk proces was ontzegd.

Bij het uiteenzetten van de aanklachten op vrijdag, beschreef Garland het geweld van het Sinaloa-kartel en hoe zijn leden waargenomen vijanden hebben gemarteld, waaronder Mexicaanse wetshandhavers. Dat omvatte mensen die werden gevoerd aan tijgers die eigendom waren van de zonen van Guzman, soms terwijl de slachtoffers nog leefden, zei Garland.

Acht van de aangeklaagden zijn gearresteerd en worden vastgehouden door wetshandhavers in Colombia, Griekenland, Guatemala en de VS, zei Milgram. De Amerikaanse regering biedt beloningen aan voor verschillende anderen die in de zaak worden aangeklaagd, waaronder tot US$ 10 miljoen voor de andere twee zonen van Guzman.

De aanklachten van vrijdag werden ingediend in New York, Illinois en Washington, D.C.

Samen met de vijf beklaagden uit China en Guatemala die ervan worden beschuldigd het kartel van precursorchemicaliën te hebben voorzien, werden vrijdag ook twee Chinese bedrijven gesanctioneerd door het Office of Foreign Assets Control van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen dringen er bij Chinese functionarissen op aan meer te doen om de verzending van die chemicaliën tegen te gaan. Nu de betrekkingen tussen Washington en Beijing onder spanning staan, zegt de regering-Biden dat ze naar bondgenoten in Europa, het Midden-Oosten en elders heeft gekeken om China duidelijk te maken dat de kwestie een wereldwijd probleem is, volgens hoge functionarissen van de Biden-regering die verslaggevers informeerden na de aankondiging van de aanklacht.

Ovidio Guzmán López, een van Guzmáns zonen, werd in januari gearresteerd in Culiacan, de hoofdstad van Sinaloa. Ovidio Guzmán, bijgenaamd de Muis, was geen bekende zoon van El Chapo, tot een afgebroken operatie om hem drie jaar eerder gevangen te nemen. Deze keer heeft Mexico met succes Guzmán uit Culiacan gehaald. In 2019 hadden de autoriteiten hem, maar ze lieten hem vrij nadat zijn schutters de stad begonnen te beschieten.

Ongeveer 30 mensen onder de autoriteiten en vermoedelijke schutters stierven tijdens de operatie, die urenlange vuurgevechten veroorzaakte en de luchthaven van de stad afsloot. De Amerikaanse regering wacht momenteel op de uitlevering van de jongere Guzmán.

Ovidio Guzmán López en een andere broer, Joaquín Guzmán López, zouden het Sinaloa-kartel naar verluidt hebben geholpen om methamfetamine hard te maken, waarbij ze in grote laboratoria enorme hoeveelheden produceerden. Ze werden eerder in 2018 in Washington aangeklaagd wegens beschuldigingen van drugshandel.

De andere twee zonen, Jesús Alfredo Guzmán Salazar en Iván Archivaldo Guzmán Sálazar, zouden samen met Ismael "El Mayo" Zambada, karteloperaties hebben geleid. Ze werden eerder ook aangeklaagd in de VS in Chicago en San Diego.

Het gerucht ging dat Zambada in slechte gezondheid verkeert en geïsoleerd leeft in de bergen, waardoor de zonen probeerden een sterkere rol te spelen om het kartel bij elkaar te houden.

De DEA zei dat het de zaak in 10 landen heeft onderzocht: Australië, Oostenrijk, China, Colombia, Costa Rica, Griekenland, Guatemala, Mexico, Panama en de Verenigde Staten.

"Dood en vernietiging staan centraal in hun hele operatie", zei Milgram over het kartel. "De aanklachten van vandaag zijn een klap voor de Chapito's en het wereldwijde netwerk dat zij exploiteren, een netwerk dat geweld en dood aan beide zijden van de grens aanwakkert."
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel