NPS-lezing: Vrije meningsuiting onder druk

In Grun Dyari heeft de NPS een openbare discussieavond gehouden over 'Vrijheid van meningsuiting in Suriname'.
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

15 April 2023 00:00

Voor mij lezen
loading foto
previous In Grun Dyari heeft de NPS een openbare discussieavond gehouden over 'Vrijheid van meningsuiting in Suriname'. next


De vrije meningsuiting wordt zwaar onder druk gezet door de vele aanhoudingen sinds september 2020. Mensen die zich op social media kritisch uitlaten, voelen de ogen van de machthebbers in de rug. Op basis van uitlatingen worden ze opgepakt door de politie en van hun vrijheid beroofd. Zaken komen nooit voor de rechter, waardoor er geen toetsing plaatsvindt over de aanhoudingen waarbij de president, de politie en het Openbaar Ministerie, betrokken zijn. De muilkorfwetten zijn funest voor de beleving van de democratie. Dit stelde Nita Ramcharan, hoofdredacteur van Starnieuws, vrijdagavond tijdens de openbare discussie over Vrijheid van meningsuiting in Suriname, gehouden door de NPS in Grun Dyari.

De lezing was openbaar. In het panel zaten de journalisten Ivan Cairo en Glenn Truideman, die ook hun visie gaven over het onderwerp. Er wordt al 30 jaar tevergeefs getracht om de zogenaamde muilkorfwetten die meer dan 200 jaar geleden zijn ontstaan om het Nederlandse koninklijk huis te beschermen, aan te passen. Terwijl deze wetten reeds aangepast zijn in onder andere Nederland, wordt in Suriname hier gretig gebruik van gemaakt. Dit maakt dat mensen bang zijn om vrijelijk hun mening te uiten over het beleid. Naast arrestaties ervaren mensen ook rancune.

Wanneer het staatshoofd zich beledigd voelt door uitlatingen, worden burgers achter de tralies gestopt. In normale gevallen moeten mensen die zich in hun goede naam en eer aangetast voelen, naar de rechter om hun gelijk te zoeken. Bij de muilkorfwetten die gelden voor de president, bevriende staatshoofden, het openbaar gezag, een ambtenaar in de uitoefening van zijn job, wordt er niet gewacht op het oordeel van de rechter, maar verdwijnt de persoon gelijk in de bak. Er werden diverse gevallen opgesomd tijdens de inleiding van mensen die enige tijd werden aangehouden, waarna zij uiteindelijk - sommigen met de schrik in de benen - naar huis mochten.

Voor politici in De Nationale Assemblee geldt een haast ongelimiteerde mate van uitingsvrijheid. Zij moeten kritiek kunnen uitoefenen op het beleid en standpunten kunnen uitdragen. Assembleeleden kunnen niet strafrechtelijk vervolgd worden voor wat zij in de openbare vergaderingen zeggen. Wel zijn er consequenties als dezelfde uitlatingen in de media worden gedaan. Een recent voorbeeld is Mahinder Jogi (VHP), die dreigde zijn partijgenoot tevens fractieleider Asis Gajadien naar de rechter te zullen slepen voor smaad en laster. Zo werkt dat in een democratie. Wie zich beledigd voelt, moet naar de rechter die aan de wetten toetst of er sprake is van overschrijden van de grens. Voor de optimale beleving van uitingsvrijheid is het noodzakelijk de muilkorfwetten in de prullenmand te smijten. De rechten van burgers staan boven de muilkorfwetten van de overheid, benadrukte inleider Ramcharan.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel