Franse rechtbank keurt pensioenplan Macron goed

Nieuwe protesten barsten los nadat de Constitutionele Raad de belangrijkste bepalingen van de pensioenhervormingen van de Franse president heeft goedgekeurd. (Foto: AP)
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

14 April 2023 20:46

Voor mij lezen
loading foto
previous Nieuwe protesten barsten los nadat de Constitutionele Raad de belangrijkste bepalingen van de pensioenhervormingen van de Franse president heeft goedgekeurd. (Foto: AP)
next


Het Franse constitutionele hof heeft de belangrijkste elementen van de pensioenhervormingen van president Emmanuel Macron goedgekeurd. Het besluit leidde tot nieuwe landelijke protesten tegen het plan.

De negenkoppige Constitutionele Raad oordeelde vandaag, vrijdag, ten gunste van belangrijke bepalingen, waaronder het verhogen van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar, en oordeelde dat de wetgeving in overeenstemming was met de wet.

Zes kleine voorstellen werden afgewezen, waaronder pogingen om grote bedrijven te dwingen gegevens te publiceren over het aantal 55-plussers dat ze in dienst hebben, en een afzonderlijk idee om een speciaal contract voor oudere werknemers in het leven te roepen.

De uitspraak maakt de weg vrij voor Macron om de impopulaire veranderingen door te voeren die tot maandenlange protesten en stakingen hebben geleid.

De beslissing vertegenwoordigt een overwinning voor Macron, maar analisten zeiden dat het de 45-jarige een grote persoonlijke prijs heeft gekost, terwijl het land maandenlang werd ontwricht met soms gewelddadige protesten waarbij honderden gewonden vielen.

De persoonlijke beoordelingen van de president liggen dicht bij het laagste niveau ooit en veel kiezers zijn verontwaardigd over zijn beslissing om de vijandige publieke opinie te trotseren en de pensioenwet zonder stemming door het lagerhuis te rammen.

"Blijf op koers, dat is mijn motto", zei Macron vrijdag toen hij de restauratie-inspanningen van de Notre Dame-kathedraal inspecteerde, vier jaar nadat een verwoestende brand het gotische meesterwerk verwoestte.

Frankrijk protesteert
Duizenden demonstranten verzamelden zich buiten het stadhuis van Parijs en jouwden de beslissing van de rechtbank uit. Sommigen marcheerden vervolgens door het stadscentrum.

Honderden protesten braken uit in andere steden, waaronder Marseille en Toulouse en in Lyon, waar de politie traangas gebruikte om demonstranten uiteen te drijven, meldde het persbureau AFP.

In de westelijke stad Rennes staken demonstranten de ingang van een politiebureau in brand, terwijl ook andere branden in de stad ontstonden.

"De aanslagen in Rennes... door misdadigers die vastbesloten zijn om het uit te vechten, zijn onaanvaardbaar", twitterde minister van Binnenlandse Zaken, Gerald Darmanin.

Tegenstanders
"Alle vakbonden roepen de president van de republiek op om wat wijsheid te tonen, te luisteren en te begrijpen wat er in het land gebeurt en deze wet niet af te kondigen", zei de leider van de CGT-vakbond Sophie Binet.

In een gezamenlijke verklaring zeiden de vakbonden dat dit "de enige manier was om de woede in het land te sussen".

"De strijd gaat door en moet kracht verzamelen", schreef Jean-Luc Melenchon, de leider van de extreemlinkse partij La France Insoumise, op Twitter.

Boegbeeld van Extreemrechts Rassemblement Nationaal, Marine Le Pen, voegde eraan toe dat het lot van de hervorming ondanks het besluit van vrijdag "niet bezegeld" was.

Vorige maand zorgde een staking van de Parijse vuilnismannen ervoor dat de hoofdstad bezaaid lag met 10.000 ton niet-opgehaald afval, terwijl treindiensten, olieraffinaderijen en scholen sinds januari regelmatig worden stilgelegd.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken gingen donderdag in het hele land ongeveer 380.000 mensen de straat op tijdens de laatste dag van door vakbonden geleide actie.

Maar dat was een fractie van de bijna 1,3 miljoen die demonstreerden op het hoogtepunt van de protesten in maart.

In een tweede beslissing op vrijdag verwierp de rechtbank een poging van wetgevers van de oppositie om een referendum af te dwingen over een alternatieve pensioenwet die de pensioenleeftijd op 62 jaar zou hebben gehouden.

Frankrijk loopt momenteel achter op de meeste van zijn Europese buren, waarvan velen de pensioengerechtigde leeftijd hebben opgetrokken tot 65 jaar of hoger.

'Duurzaam' model
Tegenstanders van de wet hebben gezegd dat het oneerlijk is tegenover ongeschoolde werknemers die op jonge leeftijd zijn begonnen met werken, terwijl critici ook zeiden dat het het recht van werknemers op een lang pensioen ondermijnt.

De gemiddelde levensverwachting in Frankrijk is 82 jaar.

Macron heeft de verandering herhaaldelijk "noodzakelijk" genoemd om te voorkomen dat de jaarlijkse pensioentekorten naar verwachting in 2030 13,5 miljard euro (US$ 14,8 miljard) zullen bedragen, volgens cijfers van de regering.

"Ik ben trots op het Franse sociale model en ik verdedig het, maar als we het duurzaam willen maken, moeten we meer produceren", zei hij woensdag tijdens een reis naar Nederland.

"We moeten het land herindustrialiseren. We moeten de werkloosheid terugdringen en we moeten de hoeveelheid werk die wordt geleverd in het land vergroten. Deze pensioenhervorming is daar onderdeel van."
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel