

![]() |
Bewoners pendelen door een overstroomde weg tijdens het moessonseizoen in Karachi, Pakistan. (Foto's: Reuters) |
![]() |
De situatie was bijzonder nijpend in de grote zuidelijke havenstad Karachi, de grootste van het land, waar maandag hele buurten onder water stonden, waardoor forenzen op bepaalde plaatsen vastliepen of te voet of op de fiets door kniediep water probeerden te waden. Sommige bewoners regelden boten om ze naar veiligere plaatsen te brengen.
"Op dit moment is de situatie zo dat we per boot moeten reizen in plaats van in voertuigen omdat de wegen onder water staan", zei bewoner Abdul Raheem.
Sommige inwoners van Karachi zeiden dat ze gedwongen waren hun auto's achter te laten op verzonken wegen en hun weg te voet door middelhoog water moesten vervolgen. De autoriteiten riepen paramilitaire troepen op om te helpen bij het afvoeren van het water uit de ondergelopen straten en het evacueren van mensen.
De regens zijn naar verluidt bijna twee keer zo hevig als de gemiddelde stortbui in deze tijd van het jaar. Ze begonnen medio juni en veroorzaakten aanvankelijk een ravage in de zuidwestelijke provincie Balochistan, waar tot nu toe 63 mensen zijn omgekomen.
In de provincie Sindh, waarvan Karachi de hoofdstad is, zijn volgens de rampenbestrijdingsdienst zeker 26 mensen omgekomen. Zware regen trof ook de nationale hoofdstad Islamabad en de oostelijke provincie Punjab.
Honderden anderen raakten dakloos nadat hun huizen instortten door de regen en overstromingen. Er zijn acht dammen gesprongen als gevolg van de zware regenval.
In de noordwestelijke provincie Khyber Pakhtunkhwa stierven twee mensen, waaronder een zesjarige en raakten vier personen gewond toen hun huis door de regen instortte.
Experts zeggen dat klimaatverandering de oorzaak is van de meer dan gemiddelde stortbui in Pakistan. Elk jaar worstelen veel steden in Pakistan met de jaarlijkse moessonvloed en krijgen ze kritiek op de slechte planning van de regering.
Het seizoen loopt van juli tot september en experts zeggen dat regen essentieel is voor het irrigeren van gewassen en het aanvullen van dammen en andere waterreservoirs in Pakistan.
In 2010 werden 20 miljoen mensen in Pakistan getroffen door de ergste overstromingen ooit, waarbij de schade aan de infrastructuur in de miljarden dollars liep en enorme hoeveelheden gewassen werden vernietigd toen een vijfde van het land onder water kwam te staan.