PARAMARIBO - “Ik ben vroeg gekomen omdat ik wist dat het druk zou worden. Ze komen uit Amerika dus ik weet zeker dat de zorg van topkwaliteit zal zijn”, zegt Nathalie Boobe tegen de Ware Tijd. Samen met haar zoon van vijf wacht ze geduldig op haar beurt om naar binnen te worden geroepen, terwijl drie andere patiënten in het lokaal worden nagekeken.
Het bezoek van de Amerikaanse South Dakota National Guard (SDNG) aan Brokopondo Centrum, Brownsweg en Atjoni in de afgelopen week heeft wederom de beperkte ziekenzorg in het binnenland blootgelegd. Honderden mensen hebben zich vanuit het verre achterland aangemeld voor de medische en tandheelkundige hulp die door de Amerikaanse militairen in samenwerking met Surinaamse collega's wordt aangeboden. Bij de muloschool in Brokopondo Centrum was het beeld gisteren niet anders dan bij Atjoni en Brownsweg. Tientallen lokale bewoners hadden zich al lang vóór de militairen op locatie waren verzameld om te worden behandeld.
Zowel Boobe als Martin Zeegenaar, die een kies wil laten trekken, klaagt over de zeer beperkte toegang tot redelijke gezondheidszorg in hun gebied. "Datra no de dya! Dus als je ziek bent, moet je ver reizen. De mensen van de Medische Zending zijn er wel, maar dan heb je weer het probleem dat er geen medicijnen zijn", schetst Boobe de situatie. Zeegenaar voegt eraan toe dat niet overal in het binnenland poliklinieken zijn. "Dus ik heb deze kans goed benut", merkt hij op.
SDNG vertoeft sinds 20 april in Suriname om medische en tandheelkundige hulp te verlenen in Brokopondo en Sipaliwini. Daarnaast hebben ze een school in Wanica gerenoveerd. "Het is een samenwerking van ruim zestien jaar en we zijn blij dat het ook deze keer succesvol is geweest", benadrukt de Amerikaanse ambassadeur Karen Williams. Ze heeft zich gisteren op locatie georiënteerd met Defensieminister Krishnakoemarie Mathoera.
Volgens Benjamin Abbey, majoor en arts-assistent van SDNG, zijn patiënten van verschillende leeftijden met diverse aandoeningen behandeld. "Veel mensen van het binnenland zijn hardwerkend dus we hebben veel gehad met onder meer schouder- en rugpijn. Er waren ook personen gehad met klachten over hun haar en met huidaandoeningen", somt hij op. Burgers die niet door de militairen konden worden behandeld zijn verwezen naar specialisten en artsen in Paramaribo.
De majoor zegt verder dat een goed deel van de mensen hun kies moest uittrekken. Naarde Ware Tijdverneemt hebben totaal meer dan tweehonderd mensen in Atjoni en Brownsweg een kies getrokken. Zeegenaar wilde gisteren hetzelfde doen. "Ik werk in het binnenland en er zijn geen tandartspraktijken hier. Dus ik maak gelijk gebruik van de gelegenheid, anders moet ik helemaal naar de stad gaan om het te doen."
Abbey is niet geschrokken van het grote aantal mensen dat is gekomen voor medische hulp. "Ik had dat eerder vernomen van andere collega's met wie ik had gesproken. Ik had het dus verwacht." Hoewel het team lange uren heeft gemaakt in de afgelopen dagen is hij blij dat de mensen hulp hebben gekregen. "Iedereen die is gekomen hebben we behandeld", klinkt hij trots.
Minister Mathoera onderschrijft dat deze missie aangeeft dat er een enorme behoefte is aan medische zorg in het gebied. "Je ziet dat mensen uren moeten reizen om toegang te hebben tot medische zorg. Dat is iets wat we moeten meenemen en bespreken, zodat we beleid erop kunnen maken", merkt ze op.
De bewindsvrouw geeft verder toe dat er weinig toegang is tot medische zorg in het achterland. "Vooral tandartsen, oogheelkunde en apotheken. We hebben niet eens een apotheek hier. Dus het is belangrijk dat we dit meenemen." Ze is daarom zeer ingenomen met de jarenlange samenwerking met de militairen van South Dakota National Guard.