COLUMN: Surfish & New Surfish

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 April 2022 14:00

Voor mij lezen

“The presidents discussed the issuance of SK fishing licenses to Guyanese fisherfolk and agreed that both ministers responsible would work towards the issuance of fishing licenses in that category by January 1, 2022, keeping in mind the established quota on the Surinamese side.”

Het is verrassend dat deze ene zin opgenomen in de gezamenlijke verklaring van 19 augustus 2021, na het bezoek van ons staatshoofd aan het buurland, tot nu toe nog zoveel stof doet opwaaien. Dat deze ene zin naarmate de tijd verstrijkt ons staatshoofd steeds ongeloofwaardiger doet overkomen. Aan beide zijden van de Corantijnrivier nog wel.

Een jurist legde me uit dat precies zoals in de Surfin-kwestie, die wettelijk niet in orde was, ook in dit geval de uitgifte van de licenties nooit wetsgeldig kan zijn. Gekscherend noemde hij deze kwestie 'Surfish'. Iedereen had gedacht dat na het halen en trekken en de verklaringen van LVV-minister Prahlad Sewdien, kort nadat de onzin opgenomen in de verklaring bekend werd, we van de zaak verlost waren. Dat het staatshoofd zijn fout had ingezien en de zaak af was. En dat Sewdien bij zijn recente deelname aan de FAO-vergadering dus onmogelijk met zijn Guyanese collega deze zaak weer kon hebben besproken. Sewdien werd op de korrel genomen. Ook door mij.

Maar nu blijkt dat de minister slechts uitvoert wat zijn baas hem opdraagt. Chan schijnt in deze kwestie een agenda erop na te houden. Het was reeds opvallend dat de Guyanezen bij hun laatste aanval op de kwestie te kennen gaven dat de autoriteiten wel geneigd zijn de vergunningen uit te geven, maar hierbij in de wielen gereden worden door de visserijsector in Suriname. Waar halen ze die wetenschap vandaan? vroeg ik mij af. Daar hoeft nu niet langer over getwijfeld te worden.

De verklaring van ons staatshoofd en zijn schaduw, Albert Ramdin, in de assemblee die ons aller mond heeft doen openvallen, is tekenend. Chan voert wat in zijn schild. Wat heeft immers een inventarisatie van uitgegeven vergunningen en gekopieerde (valse) vergunningen te maken met de uitgifte van vergunningen aan de vissers van de buren? Leuk en goed dat er een grote schoonmaak komt, maar dat heeft totaal niets te maken met het feit dat het uitgeven van vergunningen aan niet hier gestationeerde boten onkan is.

En daar draait het enkel en alleen om. Wat ook het resultaat zal zijn van het onderzoek dat aan de Assemblee zal worden aangeboden. Uiteindelijk zal het staatshoofd niet verder komen dan de buren aanbieden om de opgeschoonde ruimte in te nemen, voor zover er ruimte zal zijn ontstaan.

En daar zitten de buren niet op te wachten, omdat zij de vis in eigen land willen afzetten. Overigens is die optie ook niet in de geest van wat in de gezamenlijke verklaring is opgenomen en zal het verzanden in een onbenut voorstel. Oftewel de geboorte van New Surfish.

roziegeur@gmail.com

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel