Aloema pleit voor ‘volwassen’ benadering situatie bij SVB

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 April 2022 10:03

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Ronny Aloema, VHP-parlementariër en oud-doelman van diverse verenigingen en de nationale selectie vindt dat er drastische maatregelen genomen moeten worden om de rust te doen weerkeren bij de SVB. Hij pleit voor een professionelere en volwassen aanpak van problemen die zich al maanden voordoen bij de SVB. Het begon bij de mannenselectie, met als dieptepunt het ontslag van bondscoach Dean Gorré in het najaar van 2021.

De situatie bleek in rustiger vaarwater te komen na de aanstelling van diens opvolger Stanley Menzo. Dat bleek schijnbare rust, want kortgeleden konden door een fout van de SVB vier voetbalsters van de nationale selectie niet met de rest van de delegatie naar Suriname terugkeren uit Puerto Rico. 

Over het betrekken van mannen en vrouwen in diaspora bij de nationale selecties heeft Aloema een uitgesproken mening. "Ik vind dat het diasporaproces de kans moet krijgen zich te ontwikkelen en als blijkt dat het vruchten regionaal en of internationaal afwerpt moet er mee worden doorgegaan en uiteindelijk leiden tot een win-win situatie. Wij hebben bewezen dat wij het niet alleen kunnen. Het diaspora-gebeuren moet uiteindelijk leiden tot een win-winsituatie."

Aloema  benadrukt dat van Surinamers in eigen land verwacht wordt dat zij er alles aan zullen doen, buiten de ondersteuning van de diaspora, zaken krachtig aan te pakken, niet alleen op sportgebied. De politicus blijkt overigens geen voorstander te zijn van het opheffen van het ministerie van Jeugd- en Sportzaken. "Ik had gehoopt dat het was blijven bestaan", zegt hij aan de krant.

Het gaat Aloema overigens niet alleen om voetbal, maar sport in het algemeen moet als prioriteit gezien worden. Tegen deze achtergrond heeft hij vier jaar geleden de Ronny Aloema Foundation opgericht. De voornaamste doelen daarvan zijn bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en jeugdigen op educatief, sociaal, emotioneel, maatschappelijk en recreatief gebied en ondersteuning aan behoeftigen. Hij zet zich hiervoor in met ondersteuning van zijn contacten in Guyana en Frans Guyana.

Als parlementariër zal hij zich bij de eerstvolgende begrotingsbehandeling inzetten om meer geld beschikbaar te krijgen voor sport. "Ook al is de financiële situatie in het land niet rooskleurig, gezien het belang van sport moet hieraan prioriteit worden gegeven en dus moet er meer geld voor op de begroting worden uitgetrokken. "Wil je goed sportbeleid voeren, moet er meer geld op de begroting staan." In hoeverre hij daarin zal slagen zal vooral afhangen van de opstelling van zijn fractiegenoten.

Zelf is hij niet ontevreden over hoe zijn politieke loopbaan zich voltrekt sinds de verkiezing van nu bijna twee jaar geleden. "Ik heb gekozen voor de politiek, omdat ik deel wil zijn van de oplossing. De ideologie van mijn partij, de weg waarlangs ontwikkeling en de inrichting van de samenleving gebracht zou worden, spreekt mij nog steeds aan. Want je bereikt niets door mooie dingen op papier te zetten, maar ze niet uit te voeren. Toen de politiek op mijn weg kwam heb ik daarom 'ja' gezegd. Soms weet je niet wat de Here voor jou in het verschiet heeft."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel