Spaar- en kredietcoöperatie voor studenten in de maak

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 April 2022 06:04

Voor mij lezen

PARAMARIBO - “Wij hebben nog de ondersteuning nodig van de Raad van Coöperatiewezen in Suriname om de oprichting van onze coöperatie te realiseren. Het businessplan, de statuten en raad van toezicht liggen klaar. Wij kijken uit naar investeerders om het startkapitaal van SRD 1 miljoen te hebben en dan rest nog de goedkeuring van de Centrale Bank van Suriname.”

Dit zegt Paul van Dun, voorzitter van Vereniging voor Minder Draagkrachtige Studenten in Suriname (VMSS), in verband met de op handen zijnde oprichting van de studenten spaar- en kredietcoöperatie 'Sparen voor de toekomst' (Spavto).

"Behalve de drang naar collectieve verbetering van de rechtspositie van de studenten, is dit samenwerkingsverband tussen de leden een positieve start en een basis voor succesvol ondernemen", zegt de voorzitter. Hij heeft de leden van de VMSS op een algemene ledenvergadering woensdag bijgepraat.

De VMSS zet zich in om goedkoop studenten te helpen aan grond en financiering om een huis te bouwen. Van Dun stelt dat studenten niet alleen bij huisvesting een probleem hebben maar ook aankijken tegen andere hobbels die het studentenbestaan en het afstuderen bemoeilijken. Eén daarvan is studiefinanciering. "Hiermee wordt bedoeld dat studenten moeilijk over geld kunnen beschikken om het school- of collegegeld in één keer te voldoen en om tijdens de studie andere kosten te dekken. Hierbij kan gedacht worden aan boeken, readers, vervoer en ook het afstuderen."

Met de coöperatie krijgen leerlingen vanaf het lager onderwijs de gelegenheid te sparen om later hun studie te bekostigen of een huis te bouwen. Ook zullen studenten een kleine lening, ofwel een noodkrediet mogen aanvragen om zaken rond hun studie of afstuderen te betalen. Er zal vooral online service worden verleend, waarbij gestreefd zal worden om de aanvrager binnen een etmaal te berichten of het verzoek is goedgekeurd.

Tijdens de vergadering vertelde Van Dun dat het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer heeft beloofd dat elke met succes afgestudeerde aan de Anton de Kom universiteit of HBO-instelling in Suriname, automatisch in aanmerking kan komen voor een bouwkavel. Ook heeft het ministerie toegezegd dat bij elk gronduitgifteproject leden, studenten en pas afgestudeerden gefacilieerd zullen worden met een bouwperceel.

Zelf heeft VMSS enkele projecten met ongeveer 87 percelen verspreid over het land zoals te Reeberg, Waterland, Commewijne, Altona en Paramaribo. Ook zijn er toezeggingen voor tien overheidswoningen in Paramaribo Noord en vijftien te Vredenburg Serie B.  De voorzitter verwacht dat het voorgaande zal bijdragen jongeren te motiveren harder te studeren.

Er is tijdens de vergadering ook gesproken over het creëren van werkgelegenheid voor de leden. "Er zijn een aantal die nog geen baan hebben en daarvoor zullen we ons verder inzetten. In het verleden hebben wij leden geholpen aan een baan bij de overheid", zegt Van Dun. Maar ook ondernemerschap wordt gestimuleerd, als bijdrage aan het opkrikken van de economie.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel