PARAMARIBO - De eerste gesprekken om te bepalen hoe het Surinaamse Rode Kruis (SRK) zal helpen in Brokopondo zijn zaterdag geweest. Veel dorpen in het district staan - deels tot aan de daken van huizen - blank vanwege het water dat noodgedwongen uit het stuwmeer moet worden gepompt. SRK heeft al enige tijd eigen analyes gemaakt en is de situatie in het gebied aan het monitoren.
Ook staat zij in nauw contact met het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR). "Het SRK komt altijd pas in actie als overheden daartoe een beroep op ons doen. Daartoe zijn gisteren de eerste gesprekken geweest", verklaart directeur Glenn Wijngaarde van het SRK, een door vrijwilligers gedragen humanitaire hulporganisatie. Het is volgens hem nog niet helemaal duidelijk in welke vorm hulp van het Rode Kruis zal komen. "Wij gaan in ieder geval niet doen aan voedselpakketten omdat dat in de politieke sfeer is getrokken. De politiek is daar al mee bezig."
Hij bevestigt dat de situatie in het Brokopondogebied de definitie "ramp" draagt. Staatsolie geeft aan dat in de Suralcoperiode het nog nooit is voorgekomen dat in twee opeenvolgende jaren er sprake was van extreme regenval. De spuikleppen van het stuwmeer zijn sinds midden maart allemaal geopend en te verwachten is dat het tot augustus zal doorgaan. Ook vanwege het feit dat de grote regentijd aanbreekt.
Volgens Humphrey Blinker, Disaster Manager van het SRK, is het belangrijk dat niet alleen wordt gekeken naar deze ramp, maar ook naar het weerbaar maken van gemeenschappen, zodat ze weten hoe te handelen in dit soort gevallen. "Bereidt gemeenschappen voor op risico's, waardoor zij in staat zijn zich te behelpen, eventueel in afwachting van hulp, de zogeheten community resilience-projecten. Het SRK heeft al enkele in de getroffen gemeenschappen en in andere gebieden uitgevoerd om de gebieden weerbaar te maken", meldt Blinker.
Door tussenkomst van het districtscommissariaat van Brokopondo is onder leiding van het NCCR intussen de noodhulpverlening aan getroffenen op gang gekomen. Staatsolie Power Company Suriname zorgt voor de hulpgoederen en heeft boten ingezet voor het verplaatsen van mensen en goederen.