Technische aanpassingen vereist voor comptabiliteitswet

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

18 Mei 2018 06:45

Voor mij lezen
De leden van de commissie van rapporteurs zijn het er allemaal over eens dat de ontwerpwet voor de wijze van het beheer van en toezicht op de Staatsfinanciën (Comptabiliteitswet 2017) nog technische aanpassing vereist. Dit blijkt uit de vragen die gesteld werden tijdens de openbare commissievergadering waarbij het wetsontwerp diepgaand is behandeld.

“Wereldwijd wordt er gewerkt aan transparantie zodat burgers beter geïnformeerd worden wat met hun geld gedaan wordt en een betere verantwoording krijgen van wat de regering met hun geld doet”, stelt de voorzitter van de commissie, Amzad Abdoel (NDP), in zijn uitgebreide redevoering. Hij is van mening dat voor de ordening van de financiële administratie en beheer van de overheid, investeren in een automatiseringsproces niet alleen voldoende is. Daar is volgens hem een aantal randvoorwaarden voor nodig. “Een van de belangrijkste randvoorwaarde om de financiële administratie en het financieel beheer van de overheid te ordenen, is dat het wettelijke kader in place moet zijn. Deze ontwerpwet is een kaderwet. Dit wetsvoorstel heeft als doel nieuwe regels met betrekking tot de wijze van het beheer van en toezicht op de staatsfinanciën vast te stellen” verduidelijkt Abdoel.

De basis voor de Comptabiliteitswet is vastgelegd in artikel 156 van de Grondwet. Abdoel geeft aan bij verschillende artikelen gemist te hebben wat de sancties zullen zijn wanneer er niet voldaan wordt aan dat wat in de wet staat. Hij vraagt daarom aandacht hiervoor.
Enkele technische vragen die Abdoel stelde waren naar aanleiding van het in artikel 32 van de conceptwet opgenomen lid, waarin staat dat ministers namens de Staat privaatrechtelijke rechtshandelingen verrichten. Abdoel vraagt zich af “of deze handelingen ook getoetst worden op rechtmatigheid wanneer vakministers de Staat aan verplichtingen verbinden? En welke consequenties voortvloeien wanneer blijkt dat die rechtshandelingen in het nadeel van de Staat zijn?”

Abdoel merkt op dat het tijd wordt dat de overheid gaat werken aan de verhoging en verbetering van de kwaliteit en standaarden van de algemene verslaggeving. “Dit zal moeten leiden tot een betere beoordeling van het uitgevoerde beleid en de middelen die zijn aangewend door de overheid”, laat Abdoel verder optekenen. Hij wordt hierin ondersteund door fractiegenoot Jennifer Vreedzaam die zegt “dat we niet kunnen vasthouden aan het verleden en krampachtig het heden en verleden beschermen met het niet veranderen van regelgeving. Dat is geen optie”. Vreedzaam beaamt dat een nieuwe visie op de begroting van de regering nodig is.

In deze wet worden artikelen opgenomen die betrekking hebben op aanbestedingen en verstrekken van vergunningen. Asiskumar Gajadien (VHP) vraagt om de artikelen niet te effectueren, zolang er nog geen aanbestedingswet is. Hij benadrukt het belang van de aanbestedingswet. “Een heet hangijzer voor een goed beheer van jouw staatshuishouding ligt in de wijze hoe werken en diensten gegund worden. We kunnen vandaag bijvoorbeeld niet verklaren wat met AMC is gebeurd”, verduidelijkt Gajadien de aard van zijn vraag. Hij kan zich niet voorstellen dat de minister die belast is hiermee, niet meteen kan verantwoorden wat daar precies is gebeurd.

“We zien dat regels voor het aanbesteden en gunnen het grootste probleem was van regering Bouterse-Ameerali en is van regering Bouterse-Adhin, waar we gezien hebben dat veel middelen verkwanseld zijn”, meent Gajadien. “Ook uit de praktijkervaring willen we zien of de toepassing van de wet wel effectief zal zijn”.
De commissievergadering is na overleg door Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, die ook een van de initiatiefnemers is, verdaagd naar de komende week dinsdag. Dan zullen de initiatiefnemers van deze wet en de minister van Financiën antwoorden op de vragen die zijn gesteld.

Yvanka Ozir-Awailame
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel