Hoe kon voortvluchtige Piet Wortel vrij in Suriname leven?

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

10 Maart 2022 18:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De drugscrimineel Siegfried 'Piet' Wortel (53), die vorige week op de luchthaven van Aruba werd opgepakt, werd al jaren door de Nederlandse justitie gezocht. Hij was in 2018 Nederland ontvlucht, na niet te zijn teruggekeerd van verlof tijdens zijn gevangenisstraf van zeven jaar die hij moest uitzitten. Sindsdien leed hij een onbezorgd bestaan in Suriname, waar hij volgens Nederlandse autoriteiten zijn criminele activiteiten voortzette. Iedereen wist dat, maar de Surinaamse jusitie keek de andere kant op.

In 2012 verscheen een foto in de media waarop Wortel naast (toen nog) kroonprins Willem Alexander en prinses Máxima stond, gemaakt na de door Nederland verloren finale van het WK-voetbal in Zuid-Afrika in 2010. Wortel stond grijnzend naast het echtpaar, dat niet zou hebben vermoed wie die voor hem vreemde man was. Het was Wortel ten voeten uit, hij werd graag gezien in het gezelschap van 'belangrijke' mensen.

Dat die bewuste foto pas in 2012 boven water kwam, was niet geheel toevallig. Even daarvoor, om precies te zijn op 3 april, was hij met vier medeverdachten kort vóór het begin van de Champions League-kwartfinale tussen Barcelona en AC Milan die ze zouden bijwonen, opgepakt in Barcelona in een onderzoek naar een partij van ruim elfhonderd kilo cocaïne die was onderschept in de haven van Rotterdam en die was verstopt in een lading whisky. Daarnaast werd hij in verband gebracht met een reeks cocaïnetransporten vanuit Zuid-Amerika naar onder meer Hongkong, de Kaapverdische eilanden en Nederland. In 2014 werd Wortel in Nederland veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf.

Dat Wortel van voetbal houdt, bewees hij ook in Suriname waar hij hoofdklasseclub Notch financierde. Toeval of niet: niemand anders dan Joël 'Bordo' Martinus is eigenaar van deze vereniging. En die werd op 1 maart 2019 door een rechter in de Franse stad Le Mans in hoger beroep bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. Hij werd door de rechter gezien als de spil achter de cocaïnesmokkel van meerdere bolletjesslikkers die van Suriname naar Frans-Guyana reisden.

Wortel was in 2018 niet teruggekeerd van een verlof tijdens zijn gevangenisstraf, waarvan hij nog drie jaar moest uitzitten. Terwijl hij hoog op de lijst stond van de Nederlandse justitie, kon hij jarenlang ongestoord genieten van een luxe leventje in zijn geboorteland Suriname. Hij had goede contacten tot in de hoogste kringen, waardoor hij er ongemoeid werd gelaten. Zo zou hij zelfs kind aan huis zijn geweest bij vicepresident Ronnie Brunswijk.

In Suriname is hij volgens Nederlandse onderzoekers waarschijnlijk verder gegaan met zijn criminele activiteiten. In het criminele milieu deed in 2019 het verhaal de ronde dat twee Amsterdamse criminelen in september van dat jaar waren geliquideerd omdat ze met anderen een partij van vierhonderd kilo cocaïne hadden gestolen van de organisatie van Wortel. Het ging om Genciël 'Genna' Feller, die op Curaçao werd doodgeschoten, en ex-profvoetballer Kelvin Maynard, die in Amsterdam Zuidoost werd vermoord.

Wortel wordt verder onder meer genoemd als één van de verzenders van de partij van 4.200 kilo cocaïne die in april 2020 werd onderschept in een loods bij de haven van Antwerpen. Ook bij afrekeningen in het drugsmilieu in Suriname viel zijn naam regelmatig. Maar de lokale politie heeft dat, voor zover bekend, nimmer serieus onderzocht.

Integendeel, Wortel was een graag geziene gast bij bepaalde leden van de regering. Zo zou hij regelmatig over de vloer zijn gekomen bij vicepresident Ronnie Brunswijk, die trouwens ook nog een jarenlange celstraf in Nederland wegens drugshandel moet uitzitten. Deze zou naar verluidt zelfs hebben geprobeerd om Wortel de Surinaamse nationaliteit te geven, zodat hij nooit zou kunnen worden uitgeleverd aan Nederland. Echter, daar stak president Chandrikapersad Santokhi, zelf ooit minister van Jusitie en Politie, een stokje voor.

Wortel werd vorige week direct opgepakt op Aruba toen de Nederlandse justitie er lucht van had gekregen dat hij daarheen was gereisd. Echter, dat ze geen pogingen had gedaan hem al in Suriname te (laten) arresteren en op het vliegtuig te zetten, is opmerkelijk. Immers, het was publiek geheim dat hij er sinds zijn verdwijning een nieuw bestaan had opgebouwd. Het Openbaar Ministerie in Nederland wil niet zeggen of het wel aan de justitiële autoriteiten in Suriname heeft gevraagd om Wortel aan te houden en een enkele reis naar Nederland te geven.

Maar de, wat de Nederlandse officier van justitie ooit noemde, 'onbetwiste leider van een als een multinational geleide drugsorganisatie', waande zich onaantastbaar en stapte vorige week met een vals Surinaams paspoort op het vliegtuig naar Aruba, waar aan zijn vrije leven dus een einde kwam. In Nederland wachten hem nog minimaal 1.082 dagen in een cel. Daarnaast zal hij stevig aan de tand worden gevoeld over een aantal drugstransporten en afrekeningen die in de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden, wat de Surinaamse opsporingsautoriteiten consequent hebben nagelaten.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel