COLUMN: Democraat of dom

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

4 Maart 2022 14:00

Voor mij lezen

Wat ik me al de hele week afvraag: is Santokhi een ware democraat die zijn presidentiële machtspositie niet misbruikt of is hij een domme politieke strateeg? Het land was twee jaar lang min of meer in lockdown. Grote evenementen waren als potentiële ‘superspreaders’ verboden. En als de avondklok tussentijds werd opgeheven dan gold dat om dezelfde reden niet voor nationale feestdagen.

Door de NDP werd aangekondigd dat in het licht van '25 februari' die als nationale feestdag in de ban is gedaan een 'manifestatie' zou worden gehouden, "waarbij de regering een krachtig signaal krijgt om het beleid om te gooien". Er volgde dreigende taal dat de politie zou optreden als geen vergunning hiervoor was aangevraagd. En dan ineens vorige week zondag worden de Covid-maatregelen, inclusief de avondklok, goeddeels overboord gegooid. Dat moest als een geschenk uit de hemel zijn gekomen voor de NDP.

Al heeft de paarse partij grotendeels zelf het massavervoer gefinancierd, ik geloof graag dat aanhangers na twee jaar van opsluiting snakten naar uitbundige pir-tifi-vertier. Al was het maar om de 'nieuwe vrijheid' te vieren. Geen wonder dat Ocer bomvol was. Dat alleen al was een daverend succes. Dat Bouterse als geroutineerde hellraiser zijn gebruikelijke demagogie "we stevenen af naar de hel" zou uitbraken stond van tevoren vast.

Daarom is het onbevattelijk dat je hem een full house-feestdecor in de schoot werpt. Waarom niet een weekje langer gewacht met afschaffing van de avondklok en versoepeling van het samenscholingsverbod? Na twee jaren van lockdown en feestverbod had dat ene weekje gerust erbij gekund. Vandaar mijn hamvraag: heeft Santokhi willen demonstreren dat hij 'geen misbruik' maakt van zijn presidentiële machtspositie of is hij een domme politieke strateeg? Boze tongen beweren dat er meer politieke handjeklap plaatsvindt tussen 'Sheriff' en 'Wanted' dan wij vermoeden.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel