Wereld Obesitas Dag 2022: 'Everybody Needs to Act’

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

4 Maart 2022 12:41

Voor mij lezen
loading foto
previous next


Negen regionale partners hebben zich ter gelegenheid van Wereld Obesitas Dag 2022 en ter viering van de thema 'Everybody Needs to Act', verenigd om hun collectieve verplichting om samen te werken om prioriteit te geven aan maatregelen tegen overgewicht en obesitas, opnieuw te bevestigen. Ze hebben dat gedaan ondanks de Wereld Obesitasatlas 2022 een somber beeld voor obesitas in het Caribisch gebied schetst.

De Healthy Caribbean Coalition (HCC) heeft zich aangesloten bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), The Caribbean Public Health Agency (CARPHA), The Pan American Health Organisatie (PAHO), de Commissie van de Organisatie van Oost-Caribische Staten (OECS), de United Nations Children's Fund (UNICEF), Earth Medic/ Earth Nurse, The Law and Health Research Unit van de University of the West Indies, Cave Hill, en het Rotary District 7030, Rotary International, om de noodzaak te benadrukken van robuust beleid om de crisis van overgewicht en obesitas waarmee Caricom-landen wordt geconfronteerd, te voorkomen en te behandelen.

In de Atlas die vandaag 4 maart 2022 is vrijgegeven door de World Obesity Federation staat dat zes van de tien landen in Amerika het hoogste geschatte aantal van obesitas onder vrouwen tegen 2030 uit het Caribisch gebied komt, met Bermuda bovenaan deze lijst met 48% en St Vincent en de Grenadines op nummer tien met 42%. Voorts vallen zes Caribische landen in de top tien lijst bij het projecteren van 2030 kinderzwaarlijvigheid (5-19 jaar), met Barbados en Jamaica met 22%, Bahama's met 23% en Bermuda met 24% alleen overschreden door de VS met 25%.
In termen van paraatheid om zwaarlijvigheid en niet-overdraagbare ziekte (NCD's) aan te pakken, zijn de prognoses even somber met zes Caribische landen (St. Vincent en de Grenadines, Suriname, Belize, Grenada, Guyana en Haïti) tot de tien die het minst zijn voorbereid.

In de top 10 die het meest voorbereid zijn om obesitas en overgewicht aan te pakken, bevinden zich: Barbados, Trinidad en Tobago, en Jamaica met St. Lucia. Antigua en Barbuda zullen naar verwachting een van de laagste niveaus van obesitas bij kinderen en volwassenen hebben in 2030.

Ongezonde diëten die worden gedomineerd door ongezond ultra verwerkt voedsel met veel suikers, vetten en natrium behoren tot de grootste veroorzakers van overgewicht en obesitas en niet-overdraagbare aandoeningen. De kosten van een ongezond voedingsmilieu zijn talrijk: van hogere gezondheidskosten als gevolg van diabetes, hartaandoeningen en beroertes, en veel kankersoorten; stigma van mensen met overgewicht en obesitas; en verminderde levensduur.

Beleid dat voedselsystemen transformeert en gezonde voedselmilieus creëert, maakt het gemakkelijker voor Caribische mensen om de gezondste keuzes te maken en deze zijn hard nodig. Dit beleid zal het grootste investeringsrendement opleveren. Op dit moment zijn Caribische kinderen en volwassenen in het nadeel. Zij zijn geboren in, groeien en leven in winstgevende, obesogene omgevingen waar goedkoop ongezond voedsel op grote schaal beschikbaar is en toegankelijk en sterk op de markt wordt gebracht.

Caribische burgers, vooral kinderen, hebben een recht op voedzaam eten.
Beleid voor gezonde voeding dat gebaseerd is op degelijk bewijs en waarvan is aangetoond dat het ons voedsel verbetert, systemen zijn algemeen bekend en worden aanbevolen door wereldwijde en regionale instanties, waaronder CARPHA, FAO, UNICEF en WHO/PAHO.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel