COMMENTAAR: Crisiscommunicatie

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

4 Maart 2022 12:00

Voor mij lezen

DE WERELD IS momenteel in de ban van het conflict tussen Rusland en Ukraïne en de gevolgen die dat nu al heeft voor de wereldeconomie. Vrijwel alle grote (westerse) nieuwszenders wijden haast alle aandacht aan verslaggeving, commentaren en analyses over de militaire invasie van Rusland in Ukraïne. Ook lokale media doen er verslag over en halen hun informatie overwegend van de buitenlandse nieuwszenders en nieuwssites.

Het conflict lijkt vanwege de afstand tussen Suriname en het oorlogsgebied een ver-van-mijn-bedshow, maar is dat absoluut niet. De regering dient daarom met haar neus boven op de feiten te staan en de samenleving onverwijld te informeren over ontwikkelingen in dat kader die met Suriname te maken hebben. Dus ook over Surinames optreden hierover op internationale fora zoals de Verenigde Naties (VN).

De afgelopen dagen heeft de regering mede op basis van vragen van de pers hierover Surinames officieel standpunt over het conflict bekendgemaakt en daarna een persverklaring uitgegeven. Desondanks was er donderdag een journalistieke misser van één van de lokale dagbladen, kennelijk omdat informatie van een internationale bron is overgenomen. Er is gemeld dat Suriname zich bij de stemming in de VN om de militaire invasie in Ukraïne te veroordelen heeft onthouden van stemmen. Echter, Suriname heeft vóór de resolutie gestemd zoals uit publicaties van de VN zelf blijkt.

Een medium dient zaken goed te verifiëren vóór publicatie, maar in deze treft de regering ook een zekere blaam. Wanneer Suriname tijdens de spoed algemene vergadering over voornoemde kwestie zijn standpunt officieel kenbaar maakt aan de internationale gemeenschap en dienovereenkomstig stemt voor een resolutie, moet er niet worden gewacht met de bekendmaking daarvan of pas reageren wanneer een medium het verkeerd heeft overgebracht.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking of anders de Communicatiedienst Suriname zou de bevolking à la minute hierover moeten inlichten. Dan krijgt de samenleving het nieuws uit de eerste hand en worden zaken voorkomen, zoals die zich gisteren hebben voorgedaan.

Aan de andere kant zou ook moeten worden onderzocht hoe het komt dat het gezaghebbend persbureau Associated Press een persbericht lanceert dat Suriname zich van stemming heeft onthouden, een bericht dat door talrijke nieuwsorganisaties is overgenomen en gepubliceerd. Wat is de oorzaak van de blunder van Associated Press?

Echter, de verplichting rust op de media, zeker wanneer zaken makkelijk bij de lokale autoriteiten kunnen worden geverifieerd, om de feiten te checken en te crosschecken voordat tot publicatie wordt overgegaan. Zo wordt onnodige ruis en wrevel over het functioneren van de Surinaamse media voorkomen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel