Consumentenkring wil strengere prijscontrole

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

4 Maart 2022 10:04

Voor mij lezen

PARAMARIBO - “De producten die in westerse landen worden geproduceerd zullen duurder worden en de transportkosten zullen niet achterblijven. Ook Suriname zal daar last van ondervinden. Het is een boemerangeffect.” Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring Suriname, stelt dat door de oorlog tussen Rusland en Ukraïne de ene prijsverhoging zal leiden tot de andere.

Hij vindt dat de Economische Controledienst van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie daar extra alert op moet zijn. Overigens, Alleyne noemt de prijsstijgingen begrijpelijk, maar waarschuwt voor misbruik van de situatie. "Er wordt een soort risicofactor ingebouwd, waardoor producten onnodig duur worden. Alleen al door het horen dat er mogelijk prijsverhogingen komen, worden de prijzen verhoogd", schetst hij de situatie.

Naast een zorgvuldigere prijscontrole, die nu ver benedenmaats functioneert, moet er een betere begeleiding naar het bedrijfsleven komen die moet leiden tot een evenwichtigere prijscalculatie. "Als dat zou plaasvinden, zou het voor de burger een stuk draaglijker zijn." Het gaat volgens hem om met name levensmiddelen die worden geïmporteerd, "maar ook de producten die hier worden geproduceerd zullen onderhevig zijn aan prijsverhogingen, omdat de regering marktconforme prijzen wil hanteren voor benzine". 

Ook Gretl Wolfram, voorzitter van de Winkeliers- en Ondernemersvereniging Suriname (WOVS), verwacht dat door de oorlog de prijzen in de winkel zullen stijgen. Maar dat er misbruik van de situatie wordt gemaakt door extra verhoging kan volgens haar niet met zekerheid worden gezegd. "Want dan blijven de ondernemers waarschijnljk zitten met hun producten. De mensen hebben eenvoudigweg het geld niet om ze te kopen."

Een product als bijvoorbeeld tandpasta zullen de mensen dan niet meer zo snel kunnen kopen als deze door de oorlog van bijvoorbeeld SRD 80 naar SRD 120 gaat met een extra verhoging tot SRD 150. De omzet is al behoorlijk teruggevallen, zegt Wolfram, omdat consumenten het geld er niet voor hebben. Wat vroeger geen 'luxegoederen' waren zijn dat nu wel door de prijsverhogingen.

Ook meel- en graansoorten kunnen in prijs stijgen. Een groot deel ervan wordt geïmporteerd, zegt de WOVS-voorzitter. "De brandstofprijs in Nederland is flink gestegen. Die verhoging zal worden doorberekend door de groothandelaar en de leverancier. Hierdoor zal ook de kostprijs, waar alles van afhangt, zorgen voor een hogere prijs van het product in de winkel", verklaart Wolfram.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel