Nieuwe loonreeks ambtenaren mogelijk niet haalbaar deze maand

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

4 Maart 2022 08:01

Voor mij lezen

PARAMARIBO - “Het is vechten tegen de bierkaai omdat de streefdatum van 15 maart, waarop de gesprekken moesten zijn afgerond, waarschijnlijk niet zal worden gehaald.” Volgens Armand Zunder, woordvoerder van de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur), kan er nog behoorlijk tijd gaan zitten in de onderhandelingen met de regering over salarisaanpassing van het overheidspersoneel.

Verwacht was dat eind van deze maand het nieuwe salaris zou worden uitbetaald, maar de vakbonden verwierpen woensdag het voorstel van de regering om een loonsverhoging van 17 procent toe te kennen. Dat bod werd gedaan door het onderhandelingsorgaan van de overheid onder leiding van Maurits Hassankhan, oud-minister van Binnenlandse Zaken.

Het onderhandelingsteam heeft opnieuw gesproken met de clusterministers, die zich bezighouden met de loonkwestie. Zunder verwacht dat pas volgende week de uitkomst van dit gesprek zal worden bekendgemaakt. Zowel de regering als de vakbonden heeft een eigen visie. Terwijl de werkgever verwijst naar al doorgevoerde maatregelen om de koopkracht te versterken, vinden de bonden dat die maatregelen vooral voor de lagere inkomensgroepen niet toereikend zijn.

Zunder haalt aan dat er in het IMF-programma wordt gesproken over een loonaanpasssing van 20 procent. "Ook dat zal geen soelaas bieden omdat er een verdere verzwaring komt met nog meeer matregelen, zoals het aanpassen van de tarieven voor elektricitiet, water en kookgas, terwijl de inflatie verder toeneemt. Die is nu vele malen hoger dan wat het IMF had aangegeven."

De woordvoerder stelt dat de aangeboden 17 procent een netto aanbod is, terwijl het brutosalaris significant is toegenomen. Pensioenen en vakantiegelden vallen in hogere belastingschijven. De bonden hebben geen tegenbod gedaan in deze fase, wat eerder wel het geval is geweest. 

Zunder: "Gegeven het feit dat de inflatie verder holt, vinden wij dat het nettobedrag van SRD 500 te laag is om maandelijks te besteden. Mijn gevoel zegt mij dat de regering met een beter bod zal komen." De vakbonden hebben daarnaast nog het alternatief om behalve met de clusterministers deze kwestie ook met de president te bespreken. "Hij heeft eerder toegezegd daarvoor open te staan."

Lees het volledig artikel in de weekendeditie van de Ware Tijd

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel