Noodkreet Nationale Ziekenhuisraad

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

4 Maart 2022 05:56

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De Nationale Ziekenhuisraad (NZR) wenst aan te geven dat in alle ziekenhuizen bij alle vakgroepen in meerdere of mindere mate de situatie precair is. De precaire financieel-economische situatie heeft gemaakt dat de ziekenhuizen met de huidige tarieven niet meer uitkomen. Leveranciers kunnen geen krediet meer bieden en vrijwel alles moet contant betaald worden.

De NZR schets in een persbericht een somber beeld over de ziekenzorg. Magazijnen staan zo goed als leeg en het tijdelijk niet in voorraad zijn van middelen is een structureel probleem. Onderhoud van apparatuur en gebouwen worden vanwege gebrek aan financiele middelen uitgesteld, met alle gevolgen van dien.

Door de trek naar het buitenland van met name gespecialiseerd zorgpersoneel is zelfs met alle bescihkbare middelen de zorg moeilijk in stand te houden. Hoewel de tarieven deels zijn aangepast, zijn de inkomsten nog onvoldoende om de stijgende uitgaven te dekken. De NZR is regelmatig in gesprek met de regering en in onderhandeling met de verzekeraars om tot kostendekkende tarieven te komen.

Een vertegenwoordiging van de raad is donderdag ontvangen door de vaste commissie van Volksgezondheid van de Nationale Assemblee, om de problemen aan te horen. Tijdens deze bespreking zijn ook oplossingsmodellen voorgedragen. De NZR vraagt de samenleving begrip voor de situatie en hoopt met inzet van alle stakeholders op de meest korte termijn wederom de zorg te kunnen garanderen.

De Vereniging van Kinderartsen en de gynaecologen hebben begin deze week hun frustraties geuit omdat zij steeds weer voor moeilijke keuzes komen te staan, die ze niet zouden hebben bij een normale opvangcapaciteit van pasgeborenen. Ook het Diakonessenhuis bericht dat zij niet meer in staat is ziekenzorg te leveren volgens de geldende standaarden, waarbij met name de chirurgische zorg onder druk staat.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel