Procedure correcties fouten CBB verkort

Het Surinaams Burgerlijk Wetboek is donderdag gewijzigd om aantoonbare verschrijvingen via het CBB te corrigeren. (Beeld: DNA)
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

4 Maart 2022 04:46

Voor mij lezen
loading foto
previous Het Surinaams Burgerlijk Wetboek is donderdag gewijzigd om aantoonbare verschrijvingen via het CBB te corrigeren. (Beeld: DNA) next


De ruim 20.000 mensen die wachten op correcties van aantoonbare fouten op aktes van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), kunnen opgelucht ademhalen. Hoewel de oppositie het niet eens was met enkele zaken en de politieke bejegening die ze kreeg van minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken, heeft ze groen licht gegeven voor de wetswijziging. Dit, vanuit het oogpunt dat burgers al jaren wachten op correcties van verschrijvingen van hun naam. De wet (Surinaams Burgerlijk Wetboek) is met 42 algemene stemmen, donderdag aangenomen.

De procedure om aantoonbare fouten die gemaakt zijn gecorrigeerd te krijgen, duurt heel lang. Daarom is besloten om deze correcties voor te leggen aan de rechter. De correcties kunnen door CBB worden aangebracht. Elke maand, binnen vijf werkbare dagen, moeten de besluiten opgestuurd worden naar de procureur-generaal. De nominatieve staat moet worden vergezeld van een kopie van de verbeterde akte. Op die manier wil de wetgever veiligheidskleppen inbouwen.

Harriet Ramdien (VHP), een van de initiatiefnemers, wees er op dat de wetswijziging geen vrijbrief betekent voor ambtenaren om niet zorgvuldig om te gaan met de handmatige verwerking van documenten. Er worden nog dagelijks fouten ontdekt. De verwerking van gegevens vindt nog handmatig plaats. Er is ook kritiek geleverd op faciliteiten op diverse Bureaus voor Burgerzaken. Voorgesteld werd om de ambtenaren te trainen, onder andere in klantvriendelijkheid. Minister Somohardjo deelde mee dat er gewerkt wordt aan de digitalisering van CBB.

De wetswijziging was een initiatiefvoorstel van Ramdien, Genevievre Jordan (ABOP), Kishan Ramsukul (VHP) en Sidik Moertabat (VHP). De openbare behandeling is voorbereid door Nisha Jhakry (voorzitter/VHP), Stephen Tsang (NDP), Evert Karto (ABOP/PL), Ronnie Asabina (BEP), Ivanildo Plein (NPS), Ebu Jones (NDP) en
Soerjani Mingoen-Karijomenawi (VHP).
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel