Geen collectieve sancties Caricom tegen Rusland

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

4 Maart 2022 00:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De Caricom als landenblok zal geen strafmaatregelen treffen tegen Rusland zoals afgekondigd door de Europese Unie en de Verenigde Staten van Amerika vanwege de Russische militaire invasie in Ukraïne. Lidlanden mogen individueel zelf bepalen of zij sancties willen treffen tegen Moskou. Voor nu houdt Caricom het op verklaringen waarin de militaire invasie scherp wordt veroordeeld en opgeroepen wordt de gewapende agressie te beëindigen.

Dat kwam woensdagavond in Belize naar voren tijdens een persconferentie van de Caricom-leiders aan het einde van de 33ste tussentijdse vergadering van regeringsleiders. Caricom-voorzitter en premier van Belize, John Briceño, gaf aan dat de leiders uitgebreid over het conflict in Oost-Europa hebben gesproken en de gevolgen daarvan voor de regio. Het besluit om collectief geen sancties op te leggen komt te midden van een lawine van sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten, waaronder het verbod op Russische vluchten in het het luchtruim, uitsluiting van het wereldwijde betalingssysteem en de bevriezing van staats- en persoonlijke bezittingen.

"We hebben de kwestie Rusland uitgebreid besproken. Caricom vindt dat we dat als individuele landen zouden moeten doen", zei premier Briceño. "We moeten zelf beslissen welke sancties we, indien nodig, kunnen nemen als landen en niet als Caricom," voegde hij eraan toe. Premier Mia Mottley van Barbados gaf aan dat de consequenties van de oorlog in Oost-Europa voor de Caricom-landen niet onderschat mogen woden. Ze wees erop dat Rusland en Ukraïne tot de grootste producenten van respectievelijk olie en tarwe behoren, producten die in de regio geimporteerd worden.

Stijging van de wereldmarktprijzen van deze goederen zal een negatieve impact hebben voor Caricom-landen die reeds te maken hebben met financiele en economische problemen mede vanwege de Covid-19-pandemie. De regio gaat volgens Mottley nog hardere tijden tegemoet. De regeringsleiders hebben daarom besloten een Caricom-subcommissie voor transformatie van het economisch herstel op te richten. In deze commissie zijn ook vertegenwoordigers van de Caribbean Delopment Bank, het Caricom Ontwikkelingsfonds en de Caricom Commissie voor Economie opgenomen. De commissie wordt geleid door premier Mottley.

Ze voerde aan dat de stijging van de prijs van energie en vrachttransport de Caricom enorm grote zorgen baart. Mottley riep de lidstaten op om de voedselproductie te vergroten in een poging de gevolgen van de militaire crisis te minimaliseren. Vanwege beleidsmaatregelen die getroffen en gefinancierd moeten worden hebben Caricom-landen volgens haar minder geld op de begroting om schokken zoals de gevolgen van de oorlog in Ukraïne adequaat het hoofd te bieden. De regio gaat moeilijkere tijden tegemoet waarschuwde Mottley, maar het is volgens haar niet onmogelijk zaken aan te pakken die economische activiteit kunnen stimuleren.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel