‘Bij onderhoud van een dierentuin komt veel kijken’

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

23 Februari 2022 08:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - “Noem allemaal één apensoort die in Suriname voorkomt.” De vingers van de dierenverzorgers van de Paramaribo Zoo gaan één voor één de lucht in. Suriname telt maar liefst acht soorten. Dinsdag verzorgde Meijlink in het kader van het Twinningproject (subsidieproject uit Nederland) een speciale apentraining voor de dierenverzorgers. Want bij het goed houden van het dier, het verzorgen en het ondanks gevangenschap toch een zo aangenaam leven geven, komt veel kijken.

Meijlink werkt al ruim 42 jaar als dierenverzorger in de Amsterdamse dierentuin Artis. Sinds 2004 komt hij - afgezien van de coronaperiode - regelmatig naar Suriname voor de Paramaribo Zoo. Hij geeft trainingen over verschillende dieren en helpt met het bouwen van hokken en verblijven. Deze keer is hij er om naast het geven van trainingen de quarantaineruimte bestaande uit drie grote viscontainers te organiseren. "Met veel pijn en moeite hebben we deze met een grote hijskraan in de dierentuin gekregen, precies op de plek waar ze moest komen te staan. De quarantaineruimte wordt ingericht om (wilde) dieren op te vangen. Ook krijgt de dierenarts er een plek om de dieren te onderzoeken, te behandelen en te ontleden."

De vorige keer dat hij in Suriname was, was vóór de coronapandemie. Hij bouwde onder andere een groot verblijf voor koningsgieren. "De coronapandemie was voor veel dierentuinen wereldwijd een complete ramp. Inkomsten bleven uit. Dat had direct effect op het onderhoud", zegt Meijlink en voegt toe dat in de tropen onderhoud nog veel belangrijker is dan in het Westen. "De houtluizen en de groenaanslag op de hokken, ze nemen het zo van je over."

Thema's zoals ziektebeelden, voeding, hygiëne en eigen veiligheid komen aan bod. Meijlink: "Je checkt allereerst de dieren, stuk voor stuk, voordat je ze 's morgens eten gaat geven en later de hokken gaat schoonmaken. Als je iets raars opmerkt, meld je dat gelijk. Want dieren mogen niet lijden."

Hoofddierenverzorger Rahul Jethu van de Paramaribo Zoo: "De training is leerzaam. Vooral als we de theorie in de praktijk gaan uitvoeren. Meijlink kan veel van zijn ervaring over dieren met ons delen." Zoogdierenverzorger Jason Sampi is enthousiast. Hij wil dierenarts worden en doet ervaring op als assistent bij een dierenarts.

Zijn werk in de Zoo is een bijbaan. " Ik weet al veel over de verzorging en de voeding , maar het is een verrijking te horen wat ze nog meer kunnen krijgen aan voeding, en wat er zoal nodig is voor dieren om zich goed te laten nestelen. Ik heb vandaag bijzonder veel geleerd."

Het Twinningproject, waar door de Nederlandse stichting AAP tweehonderdduizend euro voor is uitgetrokken, moet ervoor zorgen dat er een moderne organisatiestructuur komt. De dierentuin verandert in een flora- en faunatuin waarin educatie en bewustwording van mens en milieu tot hoogste prioriteit worden verheven.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel