‘Laten we alvast de bal laten rollen’

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

23 Februari 2022 06:01

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Opluchting en blijdschap alom dat vanaf vrijdag weer (in competitieverband) zal worden gevoetbald. Winston Morman, voorzitter van de Vereniging van Voetbaloefenmeesters in Suriname, noch zijn collega Desney Romeo van de Vereniging van Sportjournalisten had bijna twee jaar geleden kunnen vermoeden dat er zo een lange voetballoze periode zou zijn. En met hen beslist veel andere sportliefhebbers.

"Ik ben heel blij dat wij weer georganiseerd kunnen voetballen", zegt Morman namens de vereniging en wijst erop dat voetbal de grootste sport in Suriname is. Het is dan ook niet vreemd dat smachtend wordt uitgekeken naar het hervatten van de competitie. Gestart wordt met senioren en Morman hoopt dat ook de jeugdcompetities spoedig hervat worden.

Romeo benadrukt dat zeker niemand had verwacht dat de sportwereld in het algemeen zo lang gebukt zou gaan onder deze lange inactieve periode. De pandemie heeft zonder meer alles, inclusief de sportwereld, op zijn kop gezet. "En je kan de opluchting horen bij de voetbaltrainers wanneer je met hen praat over de herstart van de competitie. Maar ook de spelers staan te popelen om weer te voetballen", zegt Romeo.

Morman stelt dat de grootste uitdaging nu is om de achterstand in Suriname en de regio in te lopen. Als voetbalcoach is hij zich ervan bewust dat het niet snel zal gebeuren, maar hij wijst erop dat het langzaamaan en met goede plannen wel kan. "We zijn achter geraakt, dus zullen wij opnieuw moeten beginnen. Er moet met een goed periodiseringsplan worden getracht alvast het oude niveau te halen om daarna te proberen om hogerop te komen.  Daarin zal de SVB een belangrijke rol moeten vervullen. De bond zal nauw moeten samenwerken met de voetbaldeskundigen aan het verbeteren van het niveau, vooral bij de jeugd."

Romeo: "We kunnen weer gaan praten, schrijven en laten zien waar supporters naar snakken: nieuws over de verrichtingen van hun teams. De periode van slechts interviews doen is eindelijk achter de rug, en we kunnen weer aan de slag in de stadions." Een van de dingen die de inactieve periode in ieder geval heeft aangetoond is hoe belangrijk sport is en dat het leven er zonder bijzonder saai is. Hij stelt dat na de herstart de tijd zal uitwijzen hoe groot de schade van de lange stop is en hoe lang het zal duren alvorens ploegen weer op normaal niveau zullen zijn.

Morman denkt dat de SVB er alles aan doet om een goed verloop van de competitie te realiseren, dus met zo min mogelijk oponthoud. "Dus dat er minder clubs zich hebben ingeschreven vind ik jammer, omdat er dan minder wedstrijden gespeeld zullen worden. Maar laten wij alvast de bal laten rollen en te zijner tijd zullen er wel meer clubs zich inschrijven. Hopelijk hebben wij het volgend seizoen meer wedstrijden en hopelijk ook een beter niveau."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel