Voorzichtig optimisme bij versoepelingen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

23 Februari 2022 00:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - “Het maakt het leven er een stuk gemakkelijker op. Wel moet iedereen zijn verantwoordelijkheid blijven nemen. Zo kijk ik uit als ik in een grote menigte ben. Ik kan namelijk niet zien wie ziek is of niet. Ik blijf mij dus nog houden aan de mohanaregels.” Armando is blij met de versoepelingen, maar de isolatieplicht hoeft voor hem sowieso niet meer. “Die is een te grote beperking van jouw vrijheid. Dat zou niet moeten hoeven. Eenieder moet gewoon voorzichtig zijn, voor zichzelf en anderen.”

Tekst: Arjen Stikvoort Beeld: dWT archief

Zondag werd het afschaffen van de avondklok aangekondigd door minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid en geldt er geen code zwart meer voor de ziekenhuizen en wordt de coronapandemie als code oranje (sporadische casussen) gaclassificeerd. Verder is het samenscholingsverbod van tien naar vijftig personen bijgesteld en draait een deel van het onderwijs volgens het normale rooster. Burgers zijn, evenals het bedrijfsleven, over het algemeen opgelucht na de aangekondigde versoepelingen. De mensen zien eindelijk licht aan het einde van de 'tunnel', waarin ze zich sinds 13 maart 2020 bevinden.

De versoepelingen hebben niet echt veel invloed op het persoonlijke leven van Janice Katjoeng. "Het gaat al twee jaar zo door met de maatregelen. Ik ben er inmiddels aan gewend." Hoewel zij 's avonds niet vaak uit huis gaat, vindt ze de vrijheid, die er door het afschaffen van de avondklok is gekomen, toch fijn. De mohanaregels mogen van haar blijven. "Alleen als de vaccinatiegraad hoog genoeg is, kan er worden overwogen om ook die te versoepelen." Volgens het dashboard op de officiële Covid-19-website zijn er momenteel 234.910 burgers ingeënt, wat neerkomt op 39,08 procent van de totale samenleving.

Roepesh Koemar juicht de versoepelingen toe. "Die geven de mogelijkheid om mijn twee baantjes, taxichauffeur en dj, weer te combineren. En dat is absoluut nodig om rond te kunnen komen." Ook hij vindt dat niet alle maatregelen gelijk hoeven te worden afgeschaft. "Maar het is wel belangrijk dat eenieder goed voor zichzelf zorgt en rekening houdt met zijn omgeving."

Wirjadi Amat waarschuwt dat de pandemie nog niet voorbij is. "Dus we moeten voortzichtig zijn en blijven. Maar ik ben blij, niet zozeer voor mezelf want ik ga toch nergens, maar onder andere ook voor de horecasector."

Dat ook de ondernemers in de horecabranche de versoepelingen omarmen spreekt voor zich. Vincent van Twuijver van De Dijck: "We zijn blij met het nieuws, maar eerst moeten we de personele bezetting op orde krijgen." Hij legt uit dat door de maatregelen er daarop moest worden bezuinigd. Ook zijn enkelen in andere beroepsgroepen gaan werken. "Dus om de kwaliteit te waarborgen, moeten we focussen op piekuren van zeven tot elf uur 's avonds. En dan hopen en ernaar werken dat we in de breedte sterker worden en echt ruimer open kunnen", zegt de restauranthouder.

Eigenaar Robert Chin Fo Sieeuw van Wan Bon Biri is vol goede moed. "Ondanks de regen kwamen er mensen vannacht en vroegen om een pagara om de versoepelingen te vieren. Eén en al opluchting natuurlijk, maar de koopkracht is wel heel erg verzwakt en de logistiek van bevoorrading moet weer op gang komen.", vertelt hij. Personeelstekort, ook als het gaat om kwalitatieve medewerkers, is volgens hem chronisch geworden.

Lees het volledig artikel in de woensdageditie van de Ware Tijd

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel