Kippen kweken moet op gezondere manier

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

16 Februari 2022 05:59

Voor mij lezen

PARAMARIBO - In verhouding consumeren we heel wat kip, in al zijn variaties in Suriname. Zeg Surinaamse keuken en je zegt kip. Ons land kent heel wat kleine en middelgrote kippenkwekers. “Maar het kweken van kip tot het slachten ervan moet op een gezondere manier geschieden.” Dit stelt Ellen Naarendorp, voorzitter van de Stichting Pluimvee Kwekerscollectief (PKS) die sinds 2017 bestaat. Ze is voormalig bestuurslid van de Associatie Pluimvee sector Suriname (APSS).

Het begint al, heel belangrijk, de ren elke dag van verse houtkrullen te voorzien. Anders gaat die stinken. "Ik ben nog nooit in een ren geweest waarbij ik niet bijna met een wasknijper mijn neus wilde dichtknijpen", zegt Naarendorp. Vanwege de huidige zwakke hygiëneregels wil zij kwekers en de gemeenschap erop wijzen hoe gezonde kip te kunnen kweken. "Men begint vaak genoeg eraan zonder een gedegen training te hebben gevolgd over waarop gelet moet worden tijdens het kweekproces. Het is alvast belangrijk om de biologie van de kip te kennen", zegt Naarendorp, die ook bioloog is.

De kip staat heel dicht bij de mens omdat het een warmbloedig dier is met een vaste lijftemperatuur van 39 graden Celsius. Maar als die 42 graden wordt dan heeft de kip superkoorts en gaat zij meteen dood. Daarom is het van belang de ren in een bepaalde windrichting te bouwen. "Die noordoostpassaat verandert nooit en die moet door de ren heen waaien anders worden de kippen heet en gaan dan dood", legt Naarendorp uit. Ook kippenboerderijen die pal naast elkaar staan zijn niet gezond voor de kippen.

Vanwege de wereldwijde dreiging van vogelgriep zal zeker ook voorzichtiger omgegaan moeten worden met de manier waarop kippen worden gekweekt. Suriname ligt in de tropen en er vliegen veel trekvogels hiernaartoe om te overwinteren. "Die hebben allemaal vogelgriep en daarom moet elke kippenkweker nagaan hoe hun ren is gebouwd want die moet potdicht zijn", benadrukt Naardendorp. "Als zo een trekvogel overvliegt en zijn uitwerpselen in jouw ren belanden dan heeft de hele kweek vogelgriep en kan je de kippen niet gebruiken."

Lees het uitgebreider in onze woensdageditie

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel