COMMENTAAR: Heroriëntatie in de landbouw

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

21 December 2021 12:00

Voor mij lezen

SURINAME HEEFT IN het verleden periodes gekend van bloeiende landbouw. De plantages in Suriname hebben in de koloniale tijd het moederland, Nederland steenrijk gemaakt. Er zijn dus ongetwijfeld grote kansen om met landbouwprojecten grote successen te boeken. Helaas blijft succes in het geval van veel landbouwondernemingen standaard uit. Ook bij het bedrijf Food And Agricultural Industries (FAI) is dat het geval.

FAI is niet het enige verhaal in onze jonge landbouwhistorie die mislukt is. We kunnen daarbij Mariënberg noemen, eens een moderne suikerplantage ligt het nu vol met karkassen van machines als stil getuigen van een glorieuze periode.

Hetzelfde geldt voor Alliance. Eens stond er een succesvolle citrusplantages met de lekkerste vruchten van heel Suriname. Vandaag is ook daar niets meer van over. Nu importeren we zelfs citrus uit andere landen om aan de lokale behoefte te voldoen. Het blijft de vraag wat maakt dat wij als vruchtbaar tropisch land maar niet erin slagen een goed draaiende landbouwonderneming van de grond te krijgen.

FAI werd enige tijd voor 90 procent overgenomen door de Belgische gigant Fruit Farm Group. Die verdween met de noorderzon en liet het bedrijf met alle schulden over aan de overheid. Die zette een nieuw team aan het hoofd van het bedrijf, maar de werknemers werden steeds in het ongewisse gelaten over een eventuele looncorrectie die een welkome toevoeging zou zijn voor hun karig loon.

Al met al een bedrijf waar veel uitdagingen opgelost moeten worden. En toch is het een productiebedrijf. Deze overheid heeft de mond steeds vol van het stimuleren van productie om de benodigde deviezen binnen te krijgen. En natuurlijk zijn er addertjes in het gras- die zijn er trouwens overal - maar dit is een uitgelezen mogelijkheid om met jeukende handen aan de slag te gaan met FAI en het bedrijf gezond en winstgevend te maken. De minister van LVV Prahlad Sewdien bevestigt dat de export toeneemt en dat het bedrijf is gegaan van twee naar acht containers export per week in de regio. Er is zelfs veel meer vraag maar daar kan op dit moment niet aan voldaan worden.

Wel is het bedrijf bezig te kijken naar mogelijkheden om naar Europa te exporteren. De vraag is of we in de landbouw geen heroriëntatie moeten hebben. Omdat wij zo gefocust zijn op de export naar Nederland raken we vaker teleurgesteld omdat het land superhoge eisen stelt. Dat is het goed recht van Europa, maar niet zelden sluit dat onze producten uit. Als land kunnen we duidelijk niet voldoen aan de hoge Europese eisen.

Logischer is het om in de regio en andere plekken te onderzoeken of we toch onze landbouwproducten kunnen afzetten en wanneer we genoeg financiën hebben om te voldoen aan de Europese en Amerikaanse eisen, kunnen we daarop focussen. Voor nu moeten we vooral focussen op de toename van de export naar landen waar we wel kunnen verkopen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel