Resultaat mobiele voedselbank: veel leed in volksbuurten

Ondanks de felle zon hebben de behoeftige burgers rustig gewacht op hun beurt. Foto: Facebook
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

21 December 2021 06:10

Voor mij lezen

De laatste pop-up voedselbank van Stichting Amor Vitae, die zondag was opgezet aan de Nieuwweergevondenweg in Wanica, noemt initiatiefnemer Gail Eijk de beste uit de reeks van vijf. Die kende volgens haar een ordelijk verloop. "Het is vlot verlopen. De tent is op tijd opgezet. Wat minder was, is dat er personen vóór de starttijd aanwezig waren," zegt ze. Toch blikt zij tevreden terug.

Afgelopen zondag zijn 140 personen geholpen aan een voedselpakket. Er werd ook streng gelet op de naleving van de COVID-regels, om te voorkomen dat de COVID-brigade zou optreden. Wat Eijk van dit project is opgevallen, is dat gezinnen niet meer uitkomen met hun maandelijks inkomen. "Het is niet dat mensen arm zijn. Het pakket is een steun in de rug," weet de barmhartige.

Het valt haar op dat in de volksbuurten er meer volk op de been kwam. "We dachten dat de eerste voedselbank aan de Gemenelandsweg druk was totdat we Latour, Geyersvlijt en Nieuwweer aandeden," vergelijkt zij de opzet van de voedselbanken. Daarnaast is Meerzorg in Commewijne ook aangedaan.

Eijk hoopt dat de regering notitie heeft genomen van deze projecten en met een uitgewerkt plan komt op sociaal gebied. "Het wordt zwaar voor organisaties om zulke projecten uit te voeren. Wij van Amor Vitae missen de structurele ondersteuning vanuit de overheid. Tot nu toe hebben we geen handreiking vanuit de regering gehad," betreurt de initiatiefnemer.

Het project wordt het komend jaar en wel op 9 januari voortgezet. Deze week zullen vijftig personen door een anonieme sponsor worden bedacht met pakket. De registratie wordt nu digitaal bijgehouden om te voorkomen dat personen uit één gezin meerdere pakketten nemen. Naar gelang kunnen we terug naar dezelfde buurt. "Als je mensen hun situatie ziet en aanhoort, strijk je over je hart."

Wat Eijk afgelopen zondag heeft geraakt is, de seniorenburger die na afloop kwam binnenlopen. "Van haar gezicht viel af te lezen dat ze behoeftig was. Ik ging in mijn tas en stopte haar wat in de hand," vertelt Eijk. Aan dit sociaal project helpen 47 vrijwilligers mee. In totaal zijn bijkans 700 personen geholpen.

Naomi Hoever

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel