Vele buurtorganisaties en verenigingen gaan over de kop

Michael Klein. Beeld: STVS
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

21 December 2021 00:05

Voor mij lezen

De financiële situatie waarin Suriname momenteel verkeert, is reden voor het over de kop gaan van vele buurtorganisaties en verengingen. Dit stelt de onderdirecteur van de afdeling Recreatie en Sport van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), Michael Klein. De buurtorganisaties en verenigingen hielden de jeugdigen niet alleen van de straat af, maar ook van andere criminele zaken.

De mensen die de buurtverenigingen en organisaties onderhielden kunnen het niet meer doen. Zij hebben geen ruimte meer om hun zakgeld te stoppen in een buurtorganisatie. Hierdoor kunnen de sportorganisaties of sportverenigingen die door hun gesponsord werden het niet meer aan. Eenieder heeft het nu moeilijk en de mensen doen meerdere banen, geeft Klein aan.

"Alle geld dat men kon investeren in een sportvereniging moet men nu besteden aan levensmiddelen en andere zaken. De mensen die initiatieven namen in de buurten om iets met de jongeren te doen kunnen het niet meer, omdat de ruimte daarvoor er niet is. Op deze manier werd de jeugd van de straat afgehouden. Op deze manier verliezen we onze jeugd ook," deelt de onderdirecteur mee in gesprek met Suriname Herald.

Hij vertelt verder dat ook de hoofdklasse organisaties en tweede klasse verenigingen nu in problemen zijn geraakt. Dit is het geval bij alle takken van sport, omdat de sponsoren wegtrekken. De basket- of voetbalverenigingen gaan over de kop, omdat ze het moeilijk hebben terwijl de sportleiders goed zouden kunnen inspelen hierop. Zij zouden de taken kunnen overnemen om assistentie te verlenen aan deze organisaties. Samen met deze organisaties kan je bezig zijn om de sport georganiseerd aan te pakken in de buurten en districten bij het wegvallen van de sponsoren, vindt Klein.

De onderdirecteur ziet graag dat de overheid verder hierop inspeelt door personeel ter beschikking te stellen van de organisaties. "We hebben in alle districten personeel behalve in het district Sipaliwini. De werkarmen van de districtscommissaris zouden hierop kunnen inspelen. Ook de decentralisatiegedachte met een loopbaanontwikkeling voor sportleiders moet voortgezet worden," merkt Klein op.

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel