Geen sprake van onderwijsvernieuwingen op scholen binnenland

Hoofdkwartier van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

7 December 2021 06:06

Voor mij lezen

Op de scholen in het binnenland is er geen sprake van de vernieuwingen die worden doorgevoerd in het onderwijs. Enkele leerkrachten geven tegenover Suriname Herald aan, dat er nog met de oude leerstof wordt gewerkt en niet met de vernieuwingen die door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) zijn ingevoerd.

Om dit te kunnen doen zouden de leerkrachten eerst getraind moeten worden in de nieuwe methode. "Maar dat is niet het geval. Het zijn de leerkrachten die het werk doen en wij weten niets ervan af." Volgens de onderwijsgevende hebben zij zelf contact opgenomen met het waarnemend hoofd van de afdeling Curriculumontwikkeling, Melissa Venetiaan, om aan haar door te geven dat zij ook getraind willen worden in de nieuwe methode. "We moeten de dingen zeggen zoals ze zijn. Het kan niet zo zijn dat er vernieuwingen zijn in het onderwijs en dan weten wij van het binnenland er niets van af," benadrukt een leerkracht van de basisschool op Drietabbetje.

De onderwijsgevenden vinden dat de leerlingen die van het binnenland naar Paramaribo afreizen voor vervolgonderwijs ook moeten kunnen aansluiten op het onderwijssysteem dat in de hoofdstad gehanteerd wordt. De leerkrachten laten verder ook weten, dat zij nog geen nieuw lesmateriaal hebben gekregen om te werken. Volgens de waarnemend onderdirecteur Technische Diensten, Dorothy Hoever, is dat wel het geval. In een eerder interview met Suriname Herald gaf zij aan dat alle scholen, ook die in het binnenland, voorzien zouden worden van nieuw lesmateriaal. Ook de boeken zouden bezorgd worden.

De bezorgde leerkrachten merken op dat zij wonen en werken in het binnenland en zich niet verder kunnen ontwikkelen. Vanuit het ministerie wordt er ook niet ingespeeld daarop, terwijl er nu zoveel mogelijkheden zijn. Er wordt niet daaraan gewerkt. "Misschien is er een ander plan voor het binnenland. We wachten dan af,” zeggen de onderwijsgevenden.

Daniela Rosario die belast is met de onderwijsvernieuwingen op het MinOWC, geeft toe dat de onderwijsvernieuwingen nog niet zijn doorgevoerd in het binnenland. "De informatie klopt. Er zijn met deze leerkrachten, via het Bureau Onderwijs Binnenland (BOB), afspraken gemaakt hoe op te starten hiermee."

De scholen hebben verder ook een tekort aan meubilair. Er is dit schooljaar geen meubilair naar de scholen opgestuurd, wordt beweerd.

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel