Afname COVID-doden bij zwangere vrouwen

Dokter Lachmi Kodan. Beeld: GOV TV
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

7 December 2021 00:01

Voor mij lezen

Er is een afname te merken van het aantal COVID-19-besmettingen bij zwangere vrouwen. Dit zegt Lachmi Kodan, hoofd van de afdeling Verloskunde van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). De afgelopen week zijn er geen COVID-besmette zwangere vrouwen opgenomen op de intensive care afdeling. Volgens Kodan is het nog steeds belangrijk dat vrouwen die in verwachting zijn, zich laten vaccineren tegen het coronavirus. “Het is goed voor zowel de moeder als het ongeboren kind,” zegt de arts.

Binnen de gemeenschap zijn de meningen over de noodzaak voor het wel of niet laten vaccineren van zwangere vrouwen verdeeld. Sommige burgers vinden dat zij het wel moeten doen en weer anderen zijn van mening dat de keus aan de vrouw zelf ligt. Volgens Kodan moet de samenleving zich veel meer laten informeren, vooral over het vaccin en wat het kan betekenen, zowel voor de moeder als het ongeboren kind.

Er zijn verschillende redenen waarom een zwangere vrouw tot de risicogroep behoort. Tijdens de zwangerschap is het immuunsysteem van de vrouwen lager dan normaal, wat ervoor zorgt dat ze gemakkelijk vatbaar zijn voor een ziekte. “Het is van belang dat vrouwen daarom voorzichtig zijn tijdens hun zwangerschap. In hun derde trimester is het grote gevaar, omdat het kindje aan het groeien is. Verder kunnen zwangere vrouwen moeilijk ademhalen tijdens de laatste fase van hun zwangerschap,” zegt Kodan.

Bij de nieuwe variant, omicron, is de kans op infectie en verspreiding groter dan bij de vorige varianten. De nieuwe variant zal Suriname ook niet besparen. Een zorgpunt is dat de afgelopen weken weinig zwangere vrouwen gevaccineerd zijn.

Een groot aantal Moderna-vaccins zal binnenkort vervallen en vernietigd worden. Dit vaccin is speciaal voor vrouwen in verwachting. Zwangere vrouwen krijgen ook medicatie toegediend, bij opname met een COVID-besmetting. Kodan geeft aan daarom niet te begrijpen waarom personen nog steeds twijfelen om zich te laten vaccineren.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel