Castelen: “In brandstof dispuut zijn retailers de gebeten hond”

SSEB-voorzitter Guno Castelen. Foto: RNW
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

6 December 2021 22:00

Voor mij lezen

Terwijl de oliemaatschappijen en de regering bakkeleien over een vraagstuk van subsidie en de oliemaatschappijen een ultimatum stellen, is het de retailer die de gebeten hond, want die is in contact met de klant. Guno Castelen, voorzitter van de Surinaamse Servicestation en Exploitantenbond (SSEB), geeft tegenover Suriname Herald te kennen dat ze een stakingsparool aan het overwegen zijn, omdat de pomphouders vinden dat ze gerantsoeneerd worden.

Er staat voor morgen echter wel een gesprek gepland met minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie over de ontevredenheid van SSEB. Met betrekking tot rantsoenering legt Castelen uit, dat wanneer de retailers bijvoorbeeld 20.000 liters brandstof hadden besteld bij de oliemaatschappijen, ze slechts de helft of driekwart geleverd krijgen. Dat brengt spanning in hun voorraad, waardoor er banaliteit ontstaat bij sommige servicestations en hun klanten boos worden. Volgens Castelen betreft het hier een veiligheidsvraagstuk.

De SSEB-bondsvoorzitter geeft verder aan dat een oude issue van de SRD 0,50 korting nog steeds niet is opgelost. Het gaat om de SRD 0,50 korting die de regering heeft geïntroduceerd om het volk tegemoet te komen. Helaas heeft er nog geen verrekening plaatsgevonden met de retailers. Toen de regering de aankondiging van de korting deed hadden de pomphouders hun voorraden al gekocht. Het betreft voorraden van tussen de 40.000 en 70.000 liters. De governmenttake is toen al betaald. Deze kwestie van de SRD 0,50 zou ook meegenomen worden door de SSEB.

Wat subsidie betreft is Castelen van oordeel dat de algehele subsidie moet stoppen. Slechts burgers die behoefte hebben aan subsidie kunnen tegemoet worden gekomen middels een bonnensysteem of een ander systeem. Hij vindt dat de prijs bij de pompen vastgesteld moet worden op de werkelijke prijs. Dit zal als gevolg hebben dat brandstof niet meer naar onder andere Frans-Guyana gaat. Op deze wijze hoeft eveneens de goudsector, die volgens Castelen 70 procent van de brandstof gebruikt, niet gesubsidieerd te worden. “Deze adviezen zullen we de regering geven, want anders zijn de retailers en de samenleving de gebeten hond”, zegt hij.

SSEB heeft niet te maken met lege SOL pompstations
Castelen voegt meteen eraan toe dat het overwogen stakingsparool inhoudt dat pompstations hun pompen dichthouden. Deze actie is echter nog niet ingegaan. De SOL-pompstations zijn door hun voorraad heen, waardoor ze hun pompen dicht hebben moeten doen. Het is de bedoeling dat een boot met brandstof van SOL vanavond of morgen moet arriveren. Castelen benadrukt dat de overwogen actie van SSEB niets te maken heeft met de gesloten SOL-pompstations.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel