Wat zijn vader overkwam ‘tekende Cees de Kom voor het leven’

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

3 December 2021 06:02

Voor mij lezen

PARAMARIBO - “Wat met zijn vader Anton de Kom is gebeurd; de verbanning uit Suriname, dat hij tijdens de oorlog werd opgepakt en nooit meer levend is teruggezien, heeft hem getekend voor het leven”, vertelt Jules de Kom over zijn vader Cees de Kom. Die overleed op 25 november op 93-jarige leeftijd. “Het heeft ook ons gevormd. Het is het verhaal dat wij hebben meegekregen. Het is een rode draad geworden in zijn leven: opkomen voor je rechten.”

Zijn broer Marcel de Kom vult aan: "Het onrecht dat zijn vader is aangedaan is hem altijd bijgebleven. Daarom is diens eerherstel ontzettend belangrijk. Nadat hij hoorde dat het proces hiervoor werd ingezet, zorgde dat voor enige mentale rust bij hem."

Velen kennen Cees de Kom als de zoon van de Surinaamse antikoloniale schrijver, nationalist en verzetsheld Anton de Kom. Voor anderen was hij een oud-collega, vriend, medesporter maar voor zijn drie kinderen een goede vader, die altijd klaarstond voor zijn gezin. Vrijdag wordt hij naar zijn laatste rustplaats gebracht.

Zijn moeder was Petronella Borsboom. Van de vier kinderen was Cees de Kom, geboren in Nederland, de enige die ervoor koos om zich weer in Suriname te vestigen. Tijdens zijn jeugd kwam het gezin naar Suriname en ging daarna weer terug naar Nederland. Uiteindelijk koos Cees de Kom ervoor in Suriname te wonen tot zijn overlijden.

Cees de Kom nam later ook bewust de Surinaamse nationaliteit aan. In Suriname werkte hij onder meer bij de Luchtvaartdienst en bij Telesur tot zijn pensionering. In zijn vrije tijd was hij vrijwilliger bij de spoedeisende hulp van het AZP. "Voor zijn kinderen stond hij altijd klaar, toen ze klein waren maar ook toen ze uit huis waren", vertelt zoon Marcel met een lach op zijn gezicht. "In Suriname vond hij zijn rust", zegt broer Jules.

 Lees het uitgebreidere artikel vanaf vrijdag in onze weekendeditie

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel