Lancering van de SDG Butterfly Mural bij de AdekUS

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

19 November 2021 08:02

Voor mij lezen

AANGEBODEN - De Verenigde Naties (VN) Suriname heeft in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) en het bestuur van de Anton De Kom Universiteit Suriname (AdeKUS) onlangs de SDG Butterfly Mural op de muur van gebouw 6 van het AdeKUS-complex officieel gelanceerd.

De muurschildering geeft door een combinatie van verschillende illustraties, die zijn omvat in het silhouet van vlindervleugels, elk van de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals - SDG's) weer. Dit kunstwerk is gemaakt door de lokale kunstenaar Fabian de Ramdanie, die de SDG's geschilderd heeft op een manier dathet herkenbaar isvoor de Surinaamse bevolking.

De SDG's zijn een dringende oproep tot actie naar alle landen voor een wereldwijde samenwerking. Zij erkennen dat het uitbannen van armoede en andere ontberingen hand in hand moet gaan met strategieën die de gezondheid en het onderwijs verbeteren, ongelijkheid verminderen en economische groei stimuleren. Dit alles terwijl tegelijkertijd de klimaatverandering wordt aangepakt en er wordt gewerkt aan het behoud van onze oceanen en bossen.

De SDG Butterfly Mural bij de AdeKUS is deel van de "SDG Butterfly Effect Campagne", die in september 2019 werd aangekondigd door Amina J. Mohammed, de adjunct-secretaris-generaal van de VN. De bedoeling van deze muurschildering is om via de kunst de SDG's tot leven te brengen en het publiek te inspireren om actie te ondernemen. De bezoekers van de SDG Butterfly Mural kunnen ook hun steun aan de SDG's kenbaar maken door foto's en video's te delen via onder andere sociaal media. Hierdoor zullen anderen geïnspireerd raken en kan via de zogenoemde "butterfly effect" een ieder geïnspireerd worden door de SDG's en zodoende een bijdrage leveren aan het streven naar duurzaamheid.

Marina Walter, de resident coördinator (rc) van de VN voor Suriname, heeft tijdens haar bezoek aan Suriname, samen met de minister Albert Ramdin van Bibis en Shanti Venetiaan, de voorzitter van het bestuur van de AdeKUS de officiële opening van de SDG Butterfly Mural verricht.

Walter, die eveneens de vertegenwoordiger is van de secretaris-generaal van de VN voor Suriname, was zeer tevreden met deze samenwerking met de AdeKUS. Die heeft vruchten mogen afwerpen bij de studenten van het keuzevak verdragenrecht, LL.B-opleiding van de Faculteit der Juridische Wetenschappen. Deze studenten hebben als eindopdracht voor dit vak een videopresentatie gemaakt over verdragen die invloed hebben op het behalen van de SDG's in Suriname en waaraan het land zich gecommitteerd heeft. Door de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen op deze manier in het curriculum van de Universiteit te verwerken vergroten wij de kans op het succesvol behalen van de SDG's.

De invloed van kunst op de bewustwording van de SDG's onder de Surinaamse samenleving zal niet beperkt blijven tot het complex van AdeKUS. Het doel van de VN in Suriname is om, door muurschilderingen in de verschillende districten aan te brengen, over het gehele land mensen te inspireren om te werken en streven naar duurzaamheid.

Dit artikel is aangeboden door de VN Suriname

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel