DE DEENSE ONDERNEMING Hybrid Power System Group (HPSG) is na een onderzoek van Deense journalisten van het bureau Danwatch, waar ook mediawerkers uit Suriname aan mee hebben gewerkt, ontmaskerd als schimmig en onbetrouwbaar. Hun plannen in Suriname worden bestempeld als een groene façade.
Het bedrijf zou, met instemming van de Surinaamse regering, op de zeshonderd hectare metende plantage Breedevoort in Commewijne binnen twee jaar een waterstoffabriek opzetten die minimaal honderd megawatt 'revolutionaire schone energie' zou leveren. Daarnaast zou energie kunnen worden geëxporteerd. Suriname heeft zich met een staatsgarantie gecommitteerd voor de afname van die honderd megawatt per jaar over een periode van 25 jaar.
Deze plannen met een investering van 1,2 miljard US dollar, die het wereldnieuws haalden, werden op 20 maart groots uit de doeken gedaan tijdens een persconferentie van de leiding van het bedrijf, waar ook onder anderen de ministers Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking) en Armand Achaibersing (Financiën & Planning) aanwezig waren. Zij waren razendenthousiast en bejubelden alle voordelen die het bedrijf zou brengen: van een verbeterde infrastructuur in Commewijne tot wel tweeduizend extra arbeidsplaatsen. Bovendien zou HPSG zeshonderd milieuvriendelijke bussen schenken.
Het kon dus niet op, het was bijna te mooi om waar te zijn. Al direct werden, met name door argwanende journalisten, vraagtekens gezet bij de haalbaarheid van het zeer ambitieuze project, ook al omdat het bedrijf nagenoeg onbekend was. Immers, in het verleden zijn wel vaker grootse projecten aangekondigd, die stuk voor stuk een stille dood zijn gestorven. De argwaan bleek terecht: met HPSG en de mensen die daar achter zitten, blijkt van alles mis te zijn.
Directeur Benny Falk was in Denemarken en daarbuiten betrokken bij een aantal bouw- en vastgoedbedrijven die bijna allemaal binnen anderhalf jaar failliet gingen. Hij is daarnaast in het verleden veroordeeld voor het smokkelen van bloeddiamanten. Via een wirwar van bedrijven leidt het spoor van HPSG naar het Griekse eiland Rhodos, waar het als inactief bedrijf staat ingeschreven, blijkt uit het onderzoek van Danwatch. Gerenommeerde bedrijven waarmee HPSG zou samenwerken, zoals Deutz, Deif en ABB, ontkennen stuk voor stuk een band met de Denen te hebben. Dat het zaakje stinkt mag dus wel duidelijk zijn.
Het is opvallend dat de Surinaamse hoofdrolspelers in deze schijnbare klucht, president Chandrikapersad Santokhi en zijn ministers Ramdin en Achaibersing, tot op heden geweigerd hebben te reageren op de Deense bevindingen. Voor de twee bewindslieden is het extra pijnlijk en gênant, na het eerdere debâcle met investeringsmaatschappij New Surfin, waar ook een onsmakelijk geurtje aan kleefde. Ze lijken opnieuw met open ogen in de zoete verhaaltjes van HPSG te zijn getrapt, terwijl ze er bij zo'n megaproject beter aan zouden hebben gedaan eerst een gedegen onderzoek uit te voeren. Dat ze na deze nieuwe blunder muisstil blijven en vragen van journalisten niet willen beantwoorden, is veelzeggend, maar deze affaire mag niet zonder gevolgen blijven.