'Alleen door betere behandeling en diagnostiek kan je tuberculose voorkomen'

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

11 November 2021 05:50

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Fitzgerald Anoep Debindredath Gopie, 52 jaar, is woensdagavond in de Centrumkerk aan het Kerkplein gepromoveerd tot doctor in de medische wetenschappen. Hij verdedigde het proefschrift 'Tuberculose in Suriname. Trends in de epidemiologie, diagnostiek en behandeling'.

Gopie beschrijft onder meer de epidemiologie, vooruitgang in diagnostiek en behandeltrend van tuberculose (tbc) in het multi-etnische en multi-culturele Suriname. "De bedoeling is dat tuberculose wordt uitgeroeid in Suriname", zei Gopie.

Volgens hem is gebleken dat tbc vaker voorkomt bij inheemsen die ver van het moderne zorgsysteem wonen en een lage socio-economische status hebben en bij Afro-Surinamers die hiv-infectie als risicofactor hebben. "Willen we tuberculose elimineren in 2035, een duurzaam ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties, dan zullen interventies op maat moeten plaatsvinden, binnen de risicopopulatie."

Tbc is een eeuwenoude infectieziekte die vooral gedijt bij overbehuizing, armoede en slechte hygiëne. Daarnaast zijn er risicofactoren die de ziekte bevorderen, zoals hiv, diabetes mellitus, nierinsufficiëntie, alcoholgebruik en kanker. Besmetting vindt plaats via speekseldruppels, opgehoest door patiënten met open longtuberculose. Deze patiënten kampen met langdurig hoesten, koorts, vermagering en nachtzweten.

Tuberculose is een goed behandelbare ziekte waarvan patiënten kunnen genezen. Van eminent belang zijn beschikbaarheid van tuberculostatica, therapietrouw van de patiënt en mede behandeling van relevante co-morbiditeit als bijvoorbeeld hiv/aids.

Gopie werkt vanaf 2007 als longarts. De opleiding tot arts heeft hij genoten aan de Medische Faculteit. Tussen 2001 en 2007 specialiseerde hij zich in Paramaribo en het Medisch Spectrum Enschede in Twente, Nederland als longarts. Hij is niet van plan te stoppen met onderzoekingen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel