Investeren in gezondheidszorg cruciaal in post-Covid-19-traject

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

11 November 2021 04:04

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Carissa F. Etienne, directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) noemt noodzakelijke investeringen cruciaal om gezondheidssystemen die zijn verzwakt door de Covid-19-pandemie te verbeteren. Landen in de Amerika's melden ernstige ontwrichting in essentiële gezondheidszorgdiensten.

Etienne zei woensdag tijdens de wekelijkse Covid-19-persbriefing dat door constante onderinvestering de regio kwestbaarder was voor Covid-19. Nu in sommige delen van de Amerika's de gevallen weer stijgen na een terugval de afgelopen twee maanden, is het volgens haar cruciaal dat landen waakzaam blijven en bestedingen in de gezondheidssector prioriteit geven, zodat iedereen wordt meegenomen.

Etienne: "Weinig landen investeren zoals het hoort in hun gezondheidsdiensten, waardoor ze makkelijker te maken kunnen krijgen met tekort aan zorgpersoneel en essentiële benodigdheden." Doordat financiën en menskracht worden overgeheveld naar de pandemie, hebben veel landen aangegeven dat onder meer gebruikelijke immunisatieprogramma's, ondersteuning van chronische aandoeningen en mentale en reproductieve gezondheidsdiensten zijn ontwricht.

 

Ondanks deze gang van zaken zijn investeringen in de zorg in veel landen toegenomen. Zo werd de capaciteit van intensivecareafdelingen opgevoerd, was er een toename van ziekenhuisdiensten en distributie van Covid-19-vaccines. Maar deze toenames kunnen niet voor de korte termijn zijn, waarschuwde de Paho-directeur.

Alle landen zouden volgens haar hun publieke bestedingen in hun zorgsystemen moeten verhogen naar minimaal de voorgestelde 6 procent van het bruto binnenlands product en ervoor moeten zorgen dat 30 procent van deze fondsen eerst gaat naar de eerstelijnzorg. "Eerstelijnzorg is de ruggengraat van onze zorgsystemen", onderstreepte Etienne.

Ze beseft dat vanwege de economische situatie landen voor moeilijke keuzes staan over hoe om te gaan met de beperkte middelen. "Maar wij moeten niet vergeten dat gezondheid een investering is en geen last. Covid-19 heeft ons getoond dat gezondheid aan de basis staat van levendige maatschappijen; mensen blijven werken, kinderen gaan naar school, bedrijven produceren en economieën groeien. En nu financiële instellingen leningen beschikbaar stellen en donoren steun toezeggen, is er geen beter moment voor landen om te profiteren van deze middelen om de overheidsinvesteringen in de zorg te maximaliseren."

 

In de afgelopen week werden er zevenhonderdduizend nieuwe besmettingen gemeld en dertienduizend Covid-19-doden. In delen van Colombia en Bolivia is er een toename van infecties nadat maatregelen werden versoepeld. Cuba, Jamaica en Puerto Rico hebben een afname van nieuwe besmettingen, terwijl in de Dominicaanse Republiek, Trinidad en Tobago en Barbados er juist een stijging is. Ook op de Kaaimaneilanden en Dominica zijn er een hoog aantal infecties.

De vaccinatiebereid neemt over het algemeen toe. In Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied is er overall een dekkingsgraad van 48 procent. Paho werkt met fabrikanten om additionele doses veilig te stellen. Met drie is er al een overeenkomst op schrift, terwijl er nog worden onderhandeld met een vierde leverancier van mRNA-vaccins.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel