Taboe rond prostaatkanker: "No wan sma n'e fas' mi bille"

Chas Warning. Beeld: STVS
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

11 November 2021 00:05

Voor mij lezen

Deze maand staat in het teken van prostaatkanker. De stichting prostaatkanker Suriname wil in dit kader meer bewustwording brengen onder mannen. Dit zegt voorzitter Chas Warning aan Suriname Herald, die zestien jaar geleden ook positief werd gediagnosticeerd. Daar hij reeds jaren genezen is verklaard wil hij zijn seksegenoten erop attenderen om er tijdig bij te zijn.

Als gevolg van COVID-19 vinden er geen fysieke bijeenkomsten plaats. Elke laatste zondag van de maand is er een zoommeeting. Warning zegt dat de taboe rond prostaatkanker er nog steeds is. Hij zegt dat door het hele COVID-gebeuren mannen niet naar specialisten kunnen. Desondanks stellen neurologen tegenover de organisatie, dat er meer mannen naar de poli's komen dan normaal.

"De bewustwording is aan het toenemen als ik kijk naar het aantal mannen dat ons benadert voor advies en begeleiding." Maandelijks melden twee mannen zich aan bij de stichting met een positieve diagnose. "Kanker wordt geassocieerd met de dood. Ons credo is laat je op tijd testen, maar het gebeurt niet. Vele mannen zijn zich er niet van bewust, dat ze zich moeten laten onderzoeken."

Warning stelt dat mannen zich vanaf hun 45ste moeten laten onderzoeken op prostaatkanker. Vroeger stond deze ziekte bekend als een oude mannen ziekte. "Er zijn nu veel meer jonge mensen die het krijgen. Vraag de huisarts om een lab-briefje uit te schrijven. Het onderzoek kan bij de huisarts verricht worden. De huisarts heeft op de opleiding geleerd om te toucheren. Vaker hoor je mannen zeggen: 'No wan sma n'e kon na mi bille. Het PSA-gehalte moet tussen de waarde 0 en 4 zijn. Als die hoger ligt dan moet dit onderzocht worden."

Het hoeft niet altijd kanker te zijn. Soms is er sprake van prostaatvergroting. Warning stelt dat Suriname niet over goede echoapparatuur beschikt om prostaatonderzoeken te doen. Ook zijn biopsienaalden schaars. De neurologen beschikken ook niet over de nieuwste technologie, zegt Warning. In Suriname zijn er geen cijfers bekend over het aantal patiënten dat leeft met prostaatkanker.

Naomi Hoever

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel