'Unu kon teki a spoiti'

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

10 November 2021 21:09

Voor mij lezen

PARAMARIBO - "Unu kon teki a spoiti. Mi teki ala tu en mi no dede!" Die oproep deed Jurmain van Troon woensdagavond aan het einde van de persconferentie die in verband met de voetbalvaccinatiedag werd gehouden. Initiatiefnemer Kenneth Jaliens en D&F Group hopen dat op 27 november zoveel mogelijk voetballers zich laten vaccineren zodat de bal weer kan rollen in Suriname.

Jaliens en D&F-vertegenwoordiger Orpheo Klassie maakten duidelijk dat zij niemand dwingen om zich te laten vaccineren tegen Covid-19, maar willen dat de mensen het toch overwegen. Het is van groot belang om tot de normaal over te gaan. Zij wezen de voetballers op de grote verantwoordelijkheid die zij dragen. "Onze voetballers hebben een erg belangrijke taak. Behalve het sportieve, is er ook een sociaal-economische kant aan hun besluit gebonden. Als er weer wordt gevoetbald, verdienen ook anderen als de worstman, zuurgoedvrouw en de stallesman eraan", haalde Jaliens aan.

Meredith Cameron van de Mobiele Unit van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) hoopt dat de voetbalvaccinatiedag een succes zal zijn. D&F hield eerder al een vaccinatiedag. "We hebben op die dag meer dan vijfhonderd mensen gevaccineerd. Wij hopen dat de voetballers over de drempel worden getrokken en zich massaal laten vaccineren."

Klassie riep vooral zijn marronbroeders op om het spuitje te nemen. "Er zitten in alle Surinaamse ploegen voetballers van marron komaf. Ik hoop niet dat het beeld zal veranderen, omdat de SVB al duidelijk heeft gemaakt dat alleen gevaccineerden aan de competities mogen meedoen", benadrukte hij.

Klassie maakte wel duidelijk dat de manier van benadering van de marron vanwege diens cultuur en andere aspecten anders moet zijn. Als de benadering op de juiste manier plaatsvindt, denkt hij dat ook de marrons zich zullen laten inenten. Met zijn oproep in de Saramaccaanse taal, hoopt hij dat ook dat deel van de bevolking gehoor zal geven.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel