School Apetina al langer dan anderhalf jaar dicht

In het inheemse dorp Apetina in het Boven-Tapanahony gebied is de school al langer dan anderhalf jaar gesloten.
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

10 November 2021 20:43

Voor mij lezen
loading foto
previous In het inheemse dorp Apetina in het Boven-Tapanahony gebied is de school al langer dan anderhalf jaar gesloten. next


Op Apetina is het nieuwe schooljaar nog niet gestart. De basisschool van het inheemse dorp Apetina in het Boven-Tapanahony gebied was sinds maart vorig jaar vanwege Covid-19 gesloten. Tot nog toe is de school niet geopend.

Het probleem zit in de transport van leerkrachten naar het gebied. Vliegmaatschappijen weigeren de leerkrachten te vervoeren, zolang de achterstallige betaling aan de bedrijven niet is voldaan. Tijdens een krutu met het dorpsbestuur en een delegatie van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), is gevraagd om optimale onderwijs voor het gebied, gezond drinkwater en uitbreiding van de polikliniek Apetina.

ROS-minister Gracia Emanuel kreeg ook te horen dat de algemene kinderbijslag al twee jaar niet is uitbetaald. In een petitie hebben de dorpsbewoners gevraagd voor een redelijke prijs voor de lijndienst, landbouwmachines voor hun kostgrondjes, SZF Bazo-kaarten en materiaal om een sportveld aan te leggen, schrijft de Communicatie Dienst Suriname.

De bewindsvrouw heeft tijdens haar bezoek vorige week aan het gebied krutu's belegd bij de dorpsgemeenschappen van Stoelmanseiland, Drietabiekie en Godo-olo. Er is gesproken over het grondrechtenvraagstuk. Ook is er een grensdispuut aangekaart tussen de Aucaners van het Tapanahony gebied en de Paramaccaners aan de Marowijnerivier. Het tradioneel gezag van Drietabiekie wil op korte termijn een oplossing in het geschil.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel