Watertekort Haïti: 'We bidden elke dag om regen'

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

10 November 2021 18:40

Voor mij lezen
loading foto
previous Jimmy 'Barbecue' Chérizier, een voormalige politieagent leidt een alliantie van negen van de machtigste bende in Port-au-Prince, Haïti. (Foto: Reuters) next


Het wordt er niet beter op in Haïti. Een brandstoftekort veroorzaakt door bendes die de toegangswegen tot distributieterminals blokkeren, brengt Haïti in een grotere chaos. Inwoners van de hoofdstad Port-au-Prince zeggen dat ze niet aan drinkwater kunnen komen omdat de waterpompen door gebrek aan benzine niet meer draaien.

Ook de leveringen van flessenwater zijn verstoord, waardoor veel inwoners afhankelijk zijn van regenwater. "We bidden elke dag dat het regent", zegt een vrouw tegen persbureau Reuters.

Nationale politiechef Frantz Elbé zei dinsdag dat de maatregelen die tot nu toe zijn genomen om een ??veilige distributie van brandstof mogelijk te maken, niet hebben gewerkt. Hij zei dat de politie een veiligheidscorridor had opgezet vanaf de Varreux-terminal in Port-au-Prince en dat goederen zoals rijst, bakolie en cement de consumenten bereikten.

Maar tankwagens met brandstof mochten van bendeleden die de ingangen van de haven blokkeerden, niet passeren. Haïtiaanse bendes hebben lange tijd chauffeurs afgeperst, maar de situatie is geëscaleerd sinds president Jovenel Moïse in juli werd vermoord door huurlingen.

In het machtsvacuüm na de moord op de president zijn bendeleiders brutaler geworden en hebben ze hun criminele activiteiten opgevoerd, waaronder ontvoeringen voor losgeld en afpersing. Jimmy Chérizier, beter bekend als Barbecue, is een van hen.

De voormalige politieagent, die een alliantie leidt van negen van de machtigste bendes in Port-au-Prince, demonstreerde vorige maand zijn macht toen zijn volgelingen het vuur openden op een monument net toen premier Ariel Henry op het punt stond een krans te leggen.

De premier en zijn veiligheidsdienst sloegen op de vlucht, en omringd door zwaarbewapende gemaskerde mannen maakte Barbecue er een show van door zelf van een krans te leggen. Op een persconferentie vorige maand zei hij dat zijn criminele alliantie, G9 en Family, achter blokkades rond de brandstofterminal zat. Hij stelde dat hij geen brandstof zou leveren totdat premier Ariel Henry aftrad.

Het brandstoftekort in Haïti, trekt ook een zware wissel op de toegang tot drinkwater.

De brandstoftekorten zijn zo ernstig dat ze het leven van patiënten in ziekenhuizen, die afhankelijk zijn van brandstofgeneratoren om levensreddende apparatuur aan te drijven, in gevaar hebben gebracht.

Maar ze hebben ook een domino-effect gehad op veel andere belangrijke goederen die afhankelijk zijn van vrachtwagenchauffeurs voor levering of van brandstof voor productie.

Guito Edouard, die leiding geeft aan het Haïtiaanse Directoraat voor Drinkwater, zegt dat sommige bendeleden de behoefte van mensen aan water hebben begrepen, maar anderen niet. "Gewapende bendes hebben grote infrastructuur gekaapt. We gebruiken verschillende sociale strategieën om hen uit te leggen dat water een openbare behoefte is. Sommigen begrijpen het, maar anderen accepteren de boodschap niet."
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel